L'advocada de Trapero diu que la seva declaració és "essencial" per rebatre la rebel·lió

Olga Tubau "dedueix" que els responsables de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional van "faltar a la veritat" quan van declarar en el judici

Josep Maria CampsActualitzat

L'advocada de Josep Lluís Trapero, Olga Tubau, ha assegurat que el testimoni del major dels Mossos durant l'1-O ha aportat "elements molt valuosos i essencials per rebatre l'existència d'un delicte de rebel·lió".

Entrevistada al programa "Els matins", de TV3, Tubau ha dit, però, que seria erroni afirmar que això evitarà que es condemni els acusats per aquest delicte:

"Llançar el missatge que amb aquesta declaració el ministeri públic ja no té cap argument –jo crec que no els ha tingut mai, però vaja- per sostenir una rebel·lió, i que el tribunal no pot condemnar per rebel·lió i no ho farà, jo crec que és un missatge que no es pot donar."

 

De tota manera, Tubau ha afirmat que una conclusió força possible hauria de ser l'absolució perquè no hi ha proves prou fortes per sostenir una sentència condemnatòria:

"També podria el Suprem concloure que no és possible ni afirmar ni rebutjar que Mossos hagi estat diguem-ne un instrument a l'abast del govern per poder tirar endavant el pla secessionista."

"Podria obrir un dubte i dir, miri,  jo després d'haver sentit els testimonis d'uns i altres, la prova sencera del judici oral, no puc arribar a una conclusió determinant. Si fos aquesta la conclusió, s'hauria d'absoldre per rebel·lió."

 

Possible condemna per conspiració?

En una altra entrevista, aquest mateix dilluns, a "El matí de Catalunya Ràdio", l'advocada no ha volgut pronunciar-se sobre si la declaració de Trapero pot facilitar que la condemna no sigui per rebel·lió, però sí per conspiració per a la rebel·lió:

"Bé, es poden tenir elements per argumentar una conspiració, que finalment seria un pla tendent a, però que no arriba al resultat. Jo no m'atreveixo a fer aquesta valoració."

A Catalunya Ràdio, Tubau ha dit que ella està convençuda que els responsables de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil van mentir en el judici:

"Dedueixo que els caps policials espanyols han faltat a la veritat. La declaració de Trapero és la que correspon a la realitat i hi ha molts elements objectius que ho ratifiquen".

L'advocada ha afirmat que Trapero va "desmuntar la pota fàctica" que sustenta acusació de rebel·lió, perquè prova que els Mossos no haurien participat en el pla secessionista si s'hagués portat a terme.

Olga Tubau al costat de Josep Lluís Trapero, aquest dijous durant la declaració d'aquest al Tribunal Suprem

 

Les declaracions de Nieto

En aquest sentit, Tubau ha qualificat d'"extraordinàriament sorprenent i greu" que l'ex-secretari d'Estat de Seguretat de Mariano Rajoy, José Antonio Nieto, afirmés aquest dissabte que Trapero va ajudar Puigdemont a marxar d'Espanya:

"Com no pot ser d'una altra manera, estem estudiant l'exercici d'accions judicials respecte d'unes manifestacions que són falses i que estan atribuint al Major Trapero un fet delictiu."

Nieto, que en la seva declaració en el judici va acusar els Mossos d'haver permès el referèndum, va dir que no es creia que tinguessin un pla per detenir el govern Puigdemont, i va afirmar que Trapero va escollir personalment els agents dels Mossos que van acompanyar el president a Bèlgica.

 

La "curiositat" del Tribunal

Tubau ha afirmat que la va sorprendre que el president del tribunal, Manuel Marchena, acabés preguntant a Trapero per la reunió amb el govern del 28 de setembre.

L'advocada ha dit que el Tribunal no només té "curiositat" pel que va passar en aquella reunió, sinó que també sap que el que s'hi va dir és important de cara a la sentència.


El model d'ordre públic dels Mossos

Tubau ha dit que no es va coordinar amb les defenses dels acusats, i ha afegit que el que va fer Trapero en la seva declaració va ser defensar "el model d'ordre públic dels Mossos", en contraposició al dels altres dos cossos policials.

L'advocada considera que la declaració va representar "un cert alliberament" per a Trapero, perquè va poder defensar que el cos que comandava va complir amb l'ordre judicial del TSJC.

 

ARXIVAT A:
Josep Lluís Trapero Judici procés
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut