Washington

Obama, el catedràtic i l'agent tanquen el debat racial prenent-se unes cerveses plegats

El president dels Estats Units, Barack Obama, ha inaugurat el que podríem qualificar de "diplomàcia de la cervesa". Obama ha convidat a fer unes cerveses a la Casa Blanca un professor de Harvard i un policia, els protagonistes d'un incident que ha acabat convertint-se en un debat racial d'escala nacional. Fa uns 15 dies el policia va detenir el professor de Harvard, que és afroamericà, quan intentava entrar a casa seva. Al catedràtic no li obria la clau i intentava forçar el pany de la porta. El policia el va detenir en confondre'l per un lladre. Als Estats Units, aquest fet va alçar moltes veus que consideren que l'agent va actuar així perquè l'home era negre. Per això, aquesta reunió totalment informal ha generat la màxima expectació al país nord-americà.

Actualitzat
Barack Obama -acompanyat del seu vicepresident- ha organitzat una reunió inèdita als jardins de la Casa Blanca. Una taula de càmping rodona, unes cerveses i dos protagonistes fins fa ben poc desconeguts de la llum pública. En el rerefons d'aquesta trobada hi ha una controvèrsia racial.

Es tracta del catedràtic de Harvard Henry Gates i el policia James Crowley. Fa 15 dies, tots dos van protagonitzar una discussió que va acabar amb la detenció de Gates. Al professor -que és afroamericà- el van confondre per un lladre quan intentava entrar a casa seva i Crowley se'l va endur a comissaria.

Després d'aquest fet, són moltes les veus que van denunciar que l'agent havia actuat així perquè Gates és negre. Obama, que és amic personal de Gates, va qualificar "d'estúpida" l'actuació del policia, tal com va recollir en el seu blog Antoni Bassas, i després es va disculpar. La reunió, batejada pels mitjans com "la cimera de la cervesa", ha servit per fer les paus i passar pàgina a un debat racial que no interessa gens a Obama.

Obama ha qualificat la trobada d'"amistosa" i "amable" i ha conclòs que confia que serveixi per donar una "lliçó positiva" al debat nacional sobre temes de raça. Per la seva banda, Gates, que va iniciar la controvèrsia acusant l'agent d'haver actuat per prejudicis racials, ha tret importància a la seva detenció en assegurar que havia estat simplement una coincidència de "temps i lloc". Finalment, el policia ha destacat l'ambient cordial de la conversa i quan li han preguntat per la contribució del president a la reunió ha respost amb ironia: "Ha proporcionat la cervesa".





Anar al contingut