Alumnes amb mascareta fent cua per tornar a les classes al col·legi Cassignol de Burdeus
Alumnes amb mascareta fent cua per tornar a les classes al col·legi Cassignol de Burdeus

Els menors amb Covid abans i durant el confinament la van transmetre menys que els adults

Ho constata un estudi liderat per l'hospital de la Vall d'Hebron que s'ha dut a terme sobre una mostra de 163 famílies entre l'1 de març i el 31 de maig

RedaccióActualitzat

La transmissió del coronavirus entre menors d'edat i els adults amb qui conviuen va ser molt més baixa que entre adults mentre va durar el confinament. Així ho constata un estudi epidemiològic liderat per l'hospital de la Vall d'Hebron i realitzat a partir d'una mostra de 163 pacients obtinguda per l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries (AQuAS) de persones menors de 18 anys amb diagnòstic de Covid-19 confirmat durant aquest període.

Segons la investigació, només tres dels menors del grup de control, un 3,4% del total, han actuat de transmissors del virus entre les 89 famílies a les quals s'ha efectuat l'estudi de contactes.

 

Aquesta xifra contrasta amb el fet que la recerca ha copsat que en 50 de les famílies en les quals diversos membres majors d'edat han patit la Covid-19 el transmissor hauria estat un altre adult, un 56,2% del total. En 36 famílies (un 40,4%) no s'ha pogut definir el patró de transmissió per diversos motius: o bé les famílies s'han negat a donar informació o bé es tractava de menors tutelats, entre d'altres casos.

A la roda de premsa de presentació de l'estudi hi ha comparegut la consellera de Salut Alba Vergés, el secretari de Salut Pública Josep Maria Argimon, el cap de la Unitat de Patologia Infecciosa i Immunodeficiències de Pediatria de la Vall d'Hebron Pere Soler i la pediatra d'Atenció Primària de l'equip de pediatria territorial Alt-Penedès-Garraf, Anna Gatell.

Pla mitjà on es pot veure un sanitari fent una prova PCR a un veí del barri de Balàfia de Lleida en el marc del cribratge massiu per trobar asimptomàtics de covid-19, el 28 d'agost de 2020. (Horitzont
El número de pacients de Covid-19 menors d'edat ha augmentat exponencialment des que ha finalitzat el confinament.

Soler ha explicat que en la primera fase de l'estudi hi han participat més d'un centenar de pediatres de diferents centres sanitaris de Catalunya analitzant de manera retrospectiva les dades obtingudes entre l'1 de març i el 31 de maig. En una segona fase, iniciada l'1 de juny i fins el 26 d'agost, ja hi ha inclosos 357 pacients pediàtrics diagnosticats del virus. L'objectiu d'aquest segon estudi és el d'analitzar la seqüència de contagis en els casos diagnosticats un cop que les mesures de confinament s'han relaxat, continua el facultatiu.

La investigació en el seu conjunt confirmaria que els menors d'edat no acostumen a mostrar quadres greus de Covid-19 més enllà dels pacients pediàtrics de risc que pateixen cardiopaties congènites i pneumopaties greus.

Malgrat tot, asseguren les mateixes fonts hospitalàries, el número de pacients menors de 18 anys amb diagnosi confirmada de Covid-19 ha augmentat exponencialment després del confiament. De 163 entre l'1 de març i el 31 de maig a 250 el mes de juny, 2.602 el juliol i 2.419 de l'1 al 23 d'agost. Un creixement que correlaciona amb l'augment de les proves PCR. Molts dels casos, cal dir, amb símptomes lleus o directament asimptomàtics.

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Salut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut