Minneapolis

Un noi de 19 anys mor a trets a Detroit en la protesta antiracista per la mort de Floyd

Divendres es va detenir el policia que va asfixiar amb el genoll George Floyd, i l'alcalde de la ciutat va decretar el toc de queda per tot el cap de setmana

RedaccióActualitzat

Quarta nit de protestes i disturbis en diverses ciutats nord-americanes per la mort asfixiat del ciutadà afroamericà George Floyd, que anava desarmat, en mans d'un agent de la policia de Minneapolis. Les protestes s'han estès a altres ciutats dels Estats Units.

Un jove de 19 anys ha mort durant les protestes que s'han fet aquesta nit a Detroit per la mort de George Floyd. Segons expliquen mitjans locals, el jove hauria rebut un tret disparat des d'un vehicle en marxa mentre participava en les protestes.

Segons fonts policials que citen mitjans nord-americans, ha passat poc abans de la mitjanit, quan un individu que circulava en cotxe ha disparat contra un grup de persones que participaven en la protesta a Detroit contra aquest nou cas de violència policial.

El conductor ha fugit i el jove ha mort poc després de ser ingressat a l'hospital. La policia busca l'agressor.

L'alcalde de Minneapolis ha decretat l'estat d'alarma i el toc de queda durant tot el cap de setmana. Però això no ha impedit que la gent tornés a sortir al carrer i que grups descontrolats de manifestants tornessin a calar foc a diversos comerços i instal·lacions de la ciutat.

Nous comerços cremats durant la passada nit a Minneapolis
Nous comerços cremats durant la nit passada a Minneapolis (Reuters/Lucas Jackson)

El mig miler de soldats de la Guàrdia Nacional que s'han desplegat a Minneapolis no han estat prou per contenir la ira dels manifestants, que una nit més han protestat per la violència policial contra els afromericans als Estats Units.

Soldats i policies desplegats divendres a la tarda a Minneapolis (Reuters/Lucas Jackson)
Soldats i policies desplegats divendres a la tarda a Minneapolis (Reuters/Lucas Jackson)

 

Divendres, finalment, es va detenir Derek Chauvin. l'agent que va immobilitzar George Floyd a terra, amb el genoll al coll durant 7 minuts. Floyd no deixava de repetir que no podia respirar fins que es va desmaiar i després va morir a l'hospital.

El fiscal acusa Derek Chauvin d'assassinat en tercer grau i d'homicidi involuntari. Els altres tres agents que participaven en la detenció de Floyd continuen en llibertat. La família de la víctima afirma que aquesta detenció és insuficient i que vol veure detinguts tots els policies que hi van participar.

El nom de George Floyd, present a tots els carrers de Minneapolis (Reuters/ Leah Millis)
El nom de George Floyd, present a tots els carrers de Minneapolis (Reuters/ Leah Millis)

Ni la presència de l'exèrcit ni la detenció de Chauvin ha calmat els carrers de Minnesota. Les protestes, diuen, no són només per la mort de George Floyd, sinó per un llarg historial de repressió policial contra els negres:

"Això és el resultat del que passa cada dia. Tots els dies que aquests policies han fet complir el seu protocol han portat a aquesta situació".

 

Protesta contra la violència policial contra els negres a Missouri (Reuters/Lawrence Bryant)
Protesta contra la violència policial contra els negres a Missouri (Reuters/Lawrence Bryant)

Les manifestacions denunciant la mort d'un altre negre en mans de la policia no es circumscriuen ja a l'estat de Minnesota i s'han estés per tots els Estats Units. Oakland, Atlanta, Nova York o Los Angeles són les altres grans urbs nord-americanes on s'han viscut protestes contra la brutalitat policial aquesta nit passada.

Enfrontaments entre manifestants i policia a Atlanta, Georgia (Reuters/ Dustin Chambers)
Enfrontaments entre manifestants i policia a Atlanta, Georgia (Reuters/ Dustin Chambers)

A Atlanta és on s'han viscut les escenes més violentes. Els manifestants han fet pintades i han trencat vidres a la seu central de la cadena de televisió CNN i han cremat un vehicle policial aparcat a la zona.

Els manifestants han cremat un cotxe de la policia a Atlanta
Els manifestants han cremat un cotxe de la policia a Atlanta (Reuters/ Dustin Chambers)

En moltes ciutats la policia intenta reprimir les protestes fent servir gas pebre contra els manifestants:

Un manifestant ajuda un altre a eliminar les restes del gas pebre disparat per la policia a Brooklyn
Un manifestant n'ajuda un altre a eliminar les restes del gas pebre disparat per la policia a Brooklyn (Reuters)
ARXIVAT A:
Estats UnitsRacismeProtestes EUAGeorge Floyd
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut