Seu de la CNMC a Madrid (ACN)

Multen les grans constructores espanyoles per manipular concursos públics durant 25 anys

Les empreses es reunien cada setmana per decidir a quines licitacions d'obra pública es presentaven i compartien la informació tècnica

Actualitzat

La Comissió Nacional del Mercat i la Competència (CNMC) ha multat amb 203 milions d'euros sis de les principals constructores de l'Estat. Considera que durant més de 25 anys van manipular les licitacions de construcció d'infraestructures.

Des del 1992, les empreses es reunien setmanalment per decidir a quins concursos públics es presentaven i compartien la informació tècnica necessària per preparar les ofertes que encarregaven conjuntament a empreses externes, una pràctica que deixava en posició de desavantatge la resta d'empreses competidores, que havien d'afrontar uns costos més alts per preparar aquesta part tècnica en solitari, tal com exigeix la normativa.

De fet, les empreses a concurs han de garantir la independència i el secret de les seves ofertes durant tot el procés. El fet de compartir la informació tècnica i l'intercanvi d'informació entre licitadors incompleix els deures de proposició única i de secret de la proposició i elimina la independència exigida a les empreses en els procediments de contractació pública.

Fins al 2017, quan es va resoldre la trama, van ser milers de concursos públics els afectats, des d'hospitals fins a ports, aeroports i carreteres.


203 milions d'euros entre 6 empreses

Les empreses sancionades són Acciona Construcción (29,4 milions), Dragados (57,1 milions), FCC Construcción (40,4 milions), Ferrovial Construcción (38,5 milions), Obrascón Huarte Lain (21,5 milions) i Sacyr Construcción (16,7 milions). Aquestes empreses ja havien format part d'un altre càrtel per manipular licitacions en els serveis de manteniment de la xarxa de carreteres de l'Estat, que ja va ser desmantellat el passat agost per la mateixa CNMC, l'organisme que vetlla per la competència de l'Estat.

ARXIVAT A:
Corrupció
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut