Roger Alier

Mor Roger Alier, historiador de la música i divulgador de l'òpera, als 81 anys

Va ser un gran divulgador de l'òpera als programes del 33 que va fer al costat de Marcel Gorgori o a diferents espais i retransmissions de Catalunya Música

RedaccióActualitzat

L'historiador de la música i crític musical Roger Alier ha mort aquest dijous als 81 anys. Va ser un gran divulgador de l'òpera als programes del 33 que va fer al costat de Marcel Gorgori o a diferents espais i retransmissions de Catalunya Música. Va fer la transmissió d'òpera juntament amb Joan Vives del 1991 al 2004.

La seva feina també ha trobat difusió durant molts anys a través dels nombrosos llibres publicats, alguns amb el Liceu com a argument principal. Als anys 90 també va fundar la revista Òpera Actual. En paral·lel als mitjans, Alier va fer igualment una sòlida carrera com a docent universitari.

Nascut el 1941 a Veneçuela, on s'havia exiliat el seu pare, el psiquiatre Joaquim Alier, de nen va viure en països com els Estats Units o Austràlia, o a l'illa de Java, on va fer estudis a l'escola primària en anglès i holandès. El 1951 es va traslladar a Barcelona, on va estudiar piano al Conservatori del Liceu i va estudiar Història.

El 1979 va obtenir la qualificació cum laude i un premi extraordinari de doctorat per la tesi "Els orígens de l'òpera a Barcelona", que li va acabar publicant l'Institut d'Estudis Catalans.

Aquell mateix any es va guanyar la plaça com a professor titular a la Universitat de Barcelona. Va ser crític musical a la revista Serra d'Or i al diari Avui. El 1987 va començar a fer crítica d'òpera al diari La Vanguardia i es va forjar una figura d'absoluta referència en el seu sector.

Entre els seus llibres, dos volums d'un "Diccionario de la ópera" o una completa biografia del tenor Luciano Pavarotti.

Era acadèmic de la Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona i tenia la Medalla d'Or del Gran Teatre del Liceu. El seu treball constant com a professor, divulgador, conferenciant, documentat i amè al mateix temps, l'han convertit en un dels responsables del renaixement de l'afició musical i operística a Catalunya de les últimes dècades.

El març del 2022, el programa "Tots els matins del món" de Catalunya Música el va entrevistar:

 

ARXIVAT A:
ÒperaMúsicaCatalunya RàdioArt
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut