Pawel Adamowicz, alcalde de la ciutat polonesa de Gdansk, aquest diumenge, una mica abans de ser apunyalat (Reuters)
Pawel Adamowicz, alcalde de la ciutat polonesa de Gdansk, aquest diumenge, una mica abans de ser apunyalat (Reuters)

Mor l'alcalde de Gdansk, a Polònia, apunyalat quan participava en un acte solidari

RedaccióActualitzat

Pawel Adamowicz, alcalde de la ciutat polonesa de Gdansk, ha mort després d'haver estat apunyalat aquest diumenge al vespre quan participava en un tradicional acte benèfic que es fa després de les festes de Nadal. 

Adamowicz va ser ingressat a l'hospital en estat crític i operat d'urgència després de ser atacat per un home que hauria actuat en solitari. En aquell moment era dalt de l'escenari on es feia un acte solidari per recaptar diners per comprar material mèdic per a hospitals.

Aquest dilluns diversos testimonis, entre els quals alguns periodistes, han apuntat a una possible negligència per part dels serveis de seguretat, que hauria permès a l'assassí accedir al recinte i acostar-se a l'alcalde.

 

Un home s'adreça a la multitud que assistia a un acte benèfic just després de l'apunyalament de l'alcalde de Gdansk, Pawel Adamowicz (Reuters)

 

Després de ferir mortalment Adamowicz, l'agressor va agafar el micròfon per dir que l'atac era un acte de venjança per haver estat "injustament empresonat i torturat per Plataforma Cívica", el partit de l'alcalde, quan governava a Polònia.

Aquest matí, 200 persones han anat a donar sang en solidaritat amb Adamowicz.

La policia ha informat que l'atacant és un home de 27 anys que havia estat a la presó per atracaments a entitats bancàries i que patia trastorns psiquiàtrics

Adamowicz, de 53 anys, era alcalde de Gdansk des de fa vint anys i integrant del partit Plataforma Cívica, el principal partit de centredreta de Polònia, actualment a l'oposició després de perdre les últimes eleccions, el 2015, quan va patir una forta davallada. Va governar durant dues legislatures després de guanyar les eleccions de 2007 i 2011. 

 

Pawel Adamowicz, alcalde de la ciutat polonesa de Gdansk, aquest diumenge, al carrer, conversant amb ciutadans abans de participar en un acte benèfic (Reuters)

 

Donald Tusk, actual president del Consell Europeu, pertany a Plataforma Cívica, partit amb el qual va ser primer ministre de Polònia durant set anys, després de perdre les eleccions presidencials del 2005 contra el conservador Lech Kaczyński, del partit Llei i Justícia.

Aquest migdia, Tusk, en un missatge a Twitter, ha expressat les seves condolences per la mort d'un "bon amic" de qui ha dit que era un "home de solidaritat i llibertat" i "un europeu".

 

Anar al contingut