Mural amb la cara del líder independentista cors Yvan Colonna (Flickr/Thierry Ehrmann)
Mural amb la cara del líder independentista cors Yvan Colonna (Flickr/Thierry Ehrmann)

Mor el líder independentista cors Yvan Colonna, dies després d'una agressió a la presó

Fa tres setmanes, un pres condemnat per jihadisme va agredir l'històric militant independentista a la presó, un fet que ha estat el detonant d'un episodi de violència inèdit a Còrsega

Actualitzat

Yvan Colonna, històric militant independentista cors, ha mort aquest dilluns al vespre a Marsella, segons ha anunciat l'advocat de la familia. Colonna duia tres setmanes en estat crític, després de l'agressió del passat 2 de març a la presó d'alta seguretat d'Arles, a mans d'un pres condemnat per jihadisme.

Colonna complia una pena de cadena perpètua per l'assassinat del prefecte de Còrsega Claude Érignac, el 1998.

L'any 2018, Stéphanie Colonna, dona de líder independentista, va abordar el president francès, Emmanuel Macron, quan era de visita a l'illa i va demanar-li un tracte més humà per al seu marit empresonat. Macron es va comprometre al fet que el fill de Colonna pogués veure el pare empresonat.

El líder independentista Yvan Colonna, mort aquest dilluns

Episodi de violència a l'illa

L'agressió que va rebre al centre penitenciari ha estat el detonant d'un episodi inèdit de violència a l'illa, governada pels nacionalistes, amb desenes de ferits i atacs a institucions durant les manifestacions de les dues darreres setmanes. La població demana que s'aclareixin les circumstàncies d'aquesta agressió, que consideren l'exemple del menyspreu a que els sotmet el govern de París.

Dimecres passat, el ministre de l'Interior francès, Gérald Darmanin, va fer un viatge a l'illa, per mirar de calmar els ànims. Darmanin, emissari de Macron, es va mostrar obert a discutir amb les autoritats locals l'autonomia.

Còrsega té l'estatus de col·lectivitat, el que li dona més competències que una regió francesa. Però està lluny de les aspiracions nacionalistes de tenir un estatut d'autonomia que, als territoris francesos, només té Nova Caledònia, on s'hi han autoritzat tres referèndums d'independència.

En les negociacions, els nacionalistes s'havien compromès a mantenir la treva en la violència a canvi de negociar un estatut i tenir-lo enllestit aquest mateix any.

La mort de Colonna és una amenaça a aquests compromisos, el detonant de possibles manifestacions i un problema per a Macron a tres setmanes de la primera volta de les eleccions presidencials franceses.

 

ARXIVAT A:
TerrorismeFrança
Anar al contingut