Rio de Janeiro

Mor als 88 anys el músic brasiler João Gilberto, un dels pares de la bossa nova

Va ser un dels artistes més influents tant al seu país com per a diverses generacions de músics d'arreu

Actualitzat

El compositor brasiler João Gilberto ha mort als 88 anys a Rio de Janeiro, segons han confirmat Marcelo, un dels seus fills:

"El meu pare ha mort. La seva lluita va ser noble. Va intentar mantenir la seva dignitat en perdre la seva sobirania."

João Gilberto, en els últims anys, a causa de disputes familiars amb alguns dels seus fills i deutes acumulats, es va veure obligat a abandonar el seu apartament al barri Leblon, una zona noble situada al sud de Rio de Janeiro.

Considerat un dels pares de la bossa nova

Procedent de Juzaeiro, a l'estat de Bahia (al nord-est de Brasil), el cantant i guitarrista van convertir la Bossa Nova en un ritme únic i admirat a tot el món. João Gilberto va començar a cantar als 18 anys i poc després va traslladar-se a Rio de Janeiro. Va introduir la bossa nova a través del seu àlbum "Chega de saudade" (1959), al qual va seguir "O amor, o sorriso ea flor" (1960) i "João Gilberto" (1961), entre d'altres.

El seu àlbum de 1964 "Getz / Gilberto" amb el saxofonista americà Stan Getz, va vendre milions de còpies, va guanyar diversos premis Grammy i va popularitzar la bossa nova arreu del món.

Amb el Brasil com a punt de partida, va prosseguir amb les seves creacions i en la dècada dels 70 va gravar als Estats Units l'àlbum "Amoroso" amb la discogràfica Warner Music.

 

 

Disputa judicial contra Universal Music

Les seves primeres produccions musicals van ser objecte d'una disputa judicial contra la discogràfica Universal Music, però el compositor va guanyar la batalla.

El tribunal de Rio de Janeiro va emetre una sentència favorable al cantant i va determinar que Universal tornés al guitarrista els royalties per la venda de discos que li devia des de 1964 a més de danys morals.

ARXIVAT A:
Música
Anar al contingut