Manifestació pel segon referèndum d'independència a Glasgow al maig (EFE)
Manifestació pel segon referèndum d'independència a Glasgow al maig (EFE)

Milers d'escocesos es manifesten per la independència a les portes del Brexit

Els organitzadors la qualifiquen com la manifestació més gran de la història recent

RedaccióActualitzat

Milers de persones es manifesten a Edimburg a favor de la independència d'Escòcia, menys d'un mes abans de l'entrada en vigor del Brexit.

Els organitzadors la qualifiquen com la manifestació més gran de la història recent. Els organitzadors de la marxa, "Tots sota una sola pancarta", van reunir l'any passat en aquesta marxa unes 20.000 persones, segons la policia.

Entre els assistents, s'han vist banderes estelades:

Quan la marxa ha passat per la coneguda Royal Mile d'Edimburg, s'hi han trobat un grup d'unionistes que portaven pancartes en contra de la independència amb lemes com "Marxa zombi".

La marxa ha tancat una campanya de mobilitzacions fetes al llarg de l'estiu a diferents ciutats escoceses. Al maig, milers de persones van sortir al carrer a Glasgow per demanar un segon referèndum d'independència.

Els promotors creuen que un Brexit sense acord farà més plausible la independència d'Escòcia, ja que un dels arguments dels partidaris del no en el referèndum del 2014 va ser el temor que una Escòcia independent es quedés fora de la Unió Europea.
 

Pendents del Brexit

Entre els manifestants, s'hi compta la diputada del Partit Nacionalista d'Escòcia Joanna Cherry, una de les responsables de la iniciativa judicial per assegurar-se que el primer ministre britànic, Boris Johnson, complirà la llei votada a principis de setembre pels diputats que li imposa demanar l'ajornament del Brexit si abans no tanca un acord amb Brussel·les.

No hi ha anat, però, la primera ministra d'Escòcia. Nicola Sturgeon s'ha disculpat a les xarxes socials assegurant que hi és "en esperit"

 

Cinc anys del referèndum

El 55% dels escocessos va dir "no" a la independència al referèndum del 2014. Però això va ser abans que, en una altra consulta el 2016, tirés endavant el Brexit, una opció a la qual s'oposa el 62% dels escocessos, segons les enquestes. La primera ministra d'Escòcia vol organitzar un altre referèndum d'independència l'any 2021.

ARXIVAT A:
Brexit
Anar al contingut