La ministra principal d'Escòcia, Nicola Sturgeon, a la cambra d'Edimburg (Reuters)
La ministra principal d'Escòcia, Nicola Sturgeon, a la cambra d'Edimburg (Reuters)

La primera ministra d'Escòcia vol un segon referèndum d'independència abans del 2021

Nicola Sturgeon defensa que els ciutadans han de poder escollir "en aquesta legislatura" entre el Brexit i una Escòcia independent dins la UE

RedaccióActualitzat

La ministra principal d'Escòcia, Nicola Sturgeon, ha anunciat un segon referèndum d'independència en aquesta legislatura, que acaba el maig de l'any 2021.

En un discurs aquest dimecres al Parlament escocès, Sturgeon ha assegurat que l'"única manera de protegir els interessos d'Escòcia" és aconseguir la independència, que ha destacat que també servirà per salvaguardar el lloc de la nació dins d'Europa.

 

"L'elecció entre el Brexit i el futur d'Escòcia com a nació europea independent hauria d'oferir-se durant la vida d'aquest Parlament."

 

El govern escocès necessita l'aprovació del govern del Regne Unit, que en diverses ocasions ha reiterat la seva negativa a una nova consulta.

La líder del Partit Nacional Escocès (SNP) ha argumentat que la seva formació "va ser escollida" com a primera força el 2017 amb el "mandat" d'aconseguir la independència d'Escòcia, una elecció que compta amb "una majoria" a la cambra d'Edimburg.


Segons la dirigent escocesa, la crisi política originada pel Brexit ha demostrat que el govern britànic no està disposat a escoltar les propostes de l'executiu escocès, dirigides a minimitzar les conseqüències de la sortida.

"Hem fet tot el possible per ajudar a evitar la crisi del Brexit a tot el Regne Unit, i ho continuarem fent. Però el sistema de govern de Westminster no serveix els interessos d'Escòcia."

 

La ministra principal d'Escòcia, Nicola Sturgeon, a la cambra d'Edimburg (Reuters)


A més, Sturgeon s'ha mostrat optimista sobre l'augment del suport a la independència i ha indicat que una Escòcia independent "ofereix el millor futur" per a la regió britànica.

 

Victòria del "no" en el primer referèndum

L'exprimer ministre britànic David Cameron va pactar un referèndum d'independència amb el govern escocès l'any 2014. El "no" va guanyar amb un 55,3% dels vots davant el 44,7% del "sí", amb una participació massiva.

Aquest resultat va causar la dimissió d'Alex Salmond, exlíder del Partit Nacional Escocès, que va assegurar que la seva etapa estava "acabada". I l'any passat, Salmond va abandonar l'SNP per les denúncies que va rebre per un presumpte assetjament sexual que ell sempre ha negat.

Molts escocesos van votar en contra de la independència el 2014 per por de marxar de la UE i, ara, l'SNP creu que el Brexit ha fet augmentar el suport a un nou estat.

ARXIVAT A:
BrexitUnió Europea
Anar al contingut