Madrid

Miguel Ángel Fernández Ordóñez deixarà el Banc d'Espanya un mes abans del previst

El governador del Banc d'Espanya, Miguel Ángel Fernández Ordóñez, deixarà el càrrec el proper 10 de juny, un mes abans que acabi el seu mandat. La decisió ja l'ha comunicada formalment al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, en una reunió que han mantingut dimarts a la tarda. Segons el mateix Banc d'Espanya, Rajoy ha entès que la decisió afavoreix una "transició àgil i eficient" a l'organisme. Les últimes setmanes, el PP ha carregat contra la gestió de Fernández Ordóñez. A les travesses dels possibles successors, el nom que més sona és el de Luis Linde, que divendres passat va ser nomenat nou membre del consell d'administració del Banc d'Espanya.

RedaccióActualitzat
En un comunicat emès per l'organisme regulador, s'argumenta la decisió pel fet que la setmana vinent s'aprovaran els comptes del banc, es liquidarà el pressupost i també s'ha de presentar l'informe anual. Tot plegat posarà punt final a una etapa de cinc anys i onze mesos al capdavant del banc. El mandat és de sis anys però Fernández Ordóñez creu que el seu successor farà bé d'incorporar-se al càrrec al més aviat possible i abans que es prenguin decisions importants sobre el sistema bancari.

I és que a partir de l'11 de juny el Banc d'Espanya ha de començar a rebre els plans de les entitats financeres per complir amb el Reial Decret de reforma financera. L'avaluació d'aquests plans i posterior aprovació s'emmarquen, segons el comunicat, en una nova etapa. Per això, l'actual governador creu que és millor que el seu successor vetlli el procés des del primer dia.

Avui compareix al Senat

Precisament, l'encara governador del Banc d'Espanya ha de comparèixer avui davant la comissió de pressupostos del Senat.

Serà la seva darrera compareixença davant la cambra alta. Tot i la seva marxa precipitada, avui es podria decidir si ha de donar explicacions a la subcomissió del Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) sobre la crisi de Bankia. Ho faria a porta tancada.

La decisió de Fernández Ordóñez s'ha fet pública poc després del tancament de les borses en una altra jornada negra als parquets. L'Ibex-35 ha tornat a caure en picat i la prima de risc no aconsegueix tornar a baixar per sota el llindar perillós dels 500 punts.

Aquesta no ha estat l'única coincidència relacionada amb l'actualitat econòmica, perquè aquest mateix dimarts s'ha sabut que un jutge de Madrid ha admès a tràmit una querella presentada pel sindicat Manos Limpias contra Fernández Ordóñez arran de la crisi de Bankia en la que apunta que el governador del Banc d'Espanya podria haver comès un delicte d'imprudència greu per mala supervisió d'entitats financeres.

La trajectòria de MAFO

Miguel Ángel Fernández Ordóñez, conegut amb l'acrònim de MAFO pels mitjans de comunicació, és el governador del Banc d'Espanya des del 2006.

Llicenciat en dret, en ciències econòmiques i funcionari de carrera, economista de l'Estat en concret, va començar la seva trajectòria com a professor de la Universitat Complutense de Madrid.

Als seus 67 anys, ha treballat pel Fons Monetari Internacional, per l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic, l'OCDE, i per al Banc Mundial.

A l'administració espanyola, ha estat secretari d'Estat d'Economia i Comerç, del 1982 al 1986, amb Felipe Gonzàlez, i secretari d'Estat d'Hisenda i Pressupostos, del 2004 al 2006, amb Zapatero.

Un governador qüestionat

Miguel Ángel Fernández Ordóñez ha estat un dels governadors més qüestionats i l'han criticat, sobretot, pel poc control que ha exercit sobre la banca. El PP es va oposar al seu nomenament perquè considerava que tenia un perfil massa polític i poca formació financera.

Quan va esclatar la crisi, tant polítics com sindicats li van retreure que no hagués previst les conseqüències de l'elevada exposició de les entitats financeres al totxo. Fernández Ordóñez també és conegut per les seves declaracions pujades de to sobre les caixes, per exemple, o sobre la reforma laboral, que segons els sindicats era la seva gran obsessió.

Possibles successors

A banda de Luis Linde, se situen com a possibles relleus del governador Fernando Bécquer, alt càrrec d'Iberdrola i amic de Rajoy, o Antonio Sainz de Vicuña, director del servei jurídic del BCE i pròxim al ministre De Guindos. José María Roldán, actual director de Regulació del Banc d'Espanya, també apareix a la travessa, encara que molts el veuen com a futur subgovernador.
VÍDEOS RELACIONATS
DOCUMENTS RELACIONATS
Anar al contingut