Gaza

Més de 90 palestins i 13 soldats israelians morts en el pitjor dia de l'ofensiva sobre Gaza

Israel desencadena la pitjor massacre a la Franja de Gaza després que 13 soldats d'elit israelians han resultat morts en una emboscada.

Hi ha 70 palestins morts al barri de Shukaiya. Més de 90, en total. La Lliga Àrab ho qualifica de "crim de guerra"

RedaccióActualitzat

Israel intensifica els atacs en l'ofensiva militar terrestre a Gaza. El nombre de morts i ferits a Gaza es multiplica i, segons les fonts, es parla ja de més de 90 morts des de la nit de dissabte. Els bombardejos sobre el barri de Shukaiya han estat molt cruents, fent una seixantena de morts.

Segons un comunicat militar israelià, l'operatiu contra diferents poblacions del nord i del sud de la Franja s'ha ampliat amb un volum de tropes que no s'ha precisat. L'ofensiva israeliana s'ha centrat en Shukaiya, on feia dies que avisaven que hi hauria una intervenció contundent. Segons les autoritats palestines, hi ha 67 morts. A l'hospital de Shifa han arribat dotzenes de ferits per l'atac al barri de Shukaiya. Els bombardejos de la nit sobre aquest populós barri de la ciutat de Gaza han provocat centernars de ferits.

Milers de palestins han abandonat casa seva a Shukaiya i fugen cap a poblacions menys castigades pels bombardejos, segons les autoritats locals. El cap de la Lliga Àrab, Nabil al-Arabi, ha qualificat l'acció d'Israel a Shukaiya com un "crim de guerra" i ha demanat a Israel "l'aturada immediata dels atacs"

Durant l'ofensiva, han mort 13 soldats israelians en combats en els carrer del barri, segons ha confirmat el govern d'Israel.

A la resta de la franja, han mort almenys 20 persones.

Segons fonts palestines, en els 13 dies que fa que dura l'operació militar "Marge Protector", l'exèrcit israelià hauria provocat més de 425 morts, la major part, civils. Per la seva banda, Israel comptabilitza la mort de 18 soldats i de dos civils. Representants de les Nacions Unides a Gaza xifren en 62.000 el nombre de desplaçats, una xifra superior a la que hi va haver durant el conflicte entre Israel i Palestina el 2008.

Israel trenca la treva humanitària

Malgrat que les dues parts en conflicte, Israel i el moviment Hamas, havien acordat aturar dues hores els atacs al barri de Shukaiya, Israel només ha respectat 45 minuts de treva. L'exèrcit d'Israel ha reprès els atacs quan encara era efectiva la treva humanitària que havia implorat la Creu Roja. Els portaveu de l'exèrcit d'Israel justifica per Twitter el trencament de la treva perquè Hamas hauria començat a disparar alguns trets.

 

Advertència als periodistes

En un dels bombardejos a Shukaiya ha mort un càmera palestí i el conductor d'una ambulància que traslladava ferits a l'hospital. El càmera mort, Jaled Hamad, és el primer periodista mort a Gaza des que es va iniciar l'ofensiva militar, el 8 de juliol.

La mort de Hamad, que treballava com a autònom, arriba poques hores després que el govern de Tel Aviv va enviar un missatge d'advertència als periodistes internacionals. A la nota, el govern israelià avisa els periodistes del perill que corren treballant a Gaza i diu que "en cap cas Israel és responsable de les ferides i els danys que puguin tenir si treballen sobre el terreny."

Reunió amb Hamas

El president de l'Autoritat Nacional Palestina, Mahmud Abbas, té previst reunir-se aquest diumenge a Doha amb el líder de Hamas a l'exili, Khaled Mechaal, per tal que accepti un alto el foc amb Israel. A la reunió també assistirà el secretari general de les Nacions Unides, Ban Ki-moon.

Hamas va rebutjar dimarts una proposició d'alto el foc feta per Egipte i que Israel sí que havia acceptat. Però les contínues peticions d'arribar a un acord de treva fetes per Egipte, Qatar, Turquia i la Lliga Àrab pot fer ara repensar a Hamas la seva estratègia. Per accedir a un acord d'alto el foc, Hamas exigeix que Israel posi fi a "l'agressió contra el poble palestí", l'aixecament del bloqueig a Gaza, l'obertura del pas a la frontera de Rafah amb Egipte i l'alliberament dels presoners.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut