95.000 empreses han presentat un ERTO a Catalunya

Més de 700.000 afectats per un ERTO a Catalunya per la pandèmia del coronavirus

Des de la Cambra de Comerç de Barcelona es proposa "un fons econòmic de país" per recuperar el teixit empresarial

Actualitzat

El degoteig d'ERTOs no s'atura. Després de gairebé dos mesos de confinament, a Catalunya el nombre de treballadors afectats ja supera les 700.000 persones, cosa que implica un deteriorament profund del teixit empresarial.
El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, ha analitzat al "Preguntes freqüents" de TV3 la situació de crisi i proposa un "fons econòmic de país", i des de la Cambra es posa en marxa una "llotja virtual" per reactivar els sectors.

Més 700.000 treballadors i 95.000 empreses

En concret, segons dades actualitzades aquest dissabte pel Departament de Treball, ja hi ha 704.288 treballadors afectats per ERTOs. Un total de 95.808 empreses han registrat, fins ara, un expedient de regulació temporal d'ocupació adduint dificultats pel coronavirus.

 

Entre l'1 i el 2 de maig, 253 empreses a Catalunya han presentat un ERTO que ha afectat a 2.703 treballadors més, en un dia.

 

 

Eines de recuperació empresarial

El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, en una entrevista al programa "Preguntes freqüents", de TV3, ha explicat aquest dissabte que caldran mesures excepcionals per reflotar el teixit empresarial.

Canadell creu que, a banda dels diners de les administracions, caldrà un fons de país per ajudar les empreses. I veu que la crisi empresarial també obligarà a fer compres i fusions per fer front a la situació.

"Hauríem de fer un fons econòmic de país per ajudar empreses, i això, si la Generalitat aconsegueix diners, una part podria venir d'aquí, però també pot ser que la societat civil vulgui apostar per això. Una altra manera pot ser, per evitar que les empreses tanquin, que hi hagi fusió entre empreses, perquè recordem que som un país de molta petita i mitjana empresa -tenim una mida per sota de la mitjana d'Europa-; o que una empresa en compri una altra o agafi part de l'activitat o que la traspassi."

Joan Canadell, president de la Cambra de Comerç de Barcelona, al "FAQS" de TV3

Canadell va anunciar que la Cambra ha posat en marxa una "llotja virtual", un espai de negoci que ha de servir per reactivar l'economia i que ja compta amb 2.500 empreses.

"Hem aprofitat la situació actual per fer una llotja virtual, un espai on es pugui fer negoci però que en aquest moment l'utilitzarem per a una cosa més urgent, que és mirar de buscar accions per reactivar els sectors. A partir del 6 i 7, la setmana que ve, farem un primer llançament amb diferents conferències sectorials i posades en comú, on ara ja hi ha 2.500 empreses."

 

Barcelona continua sent la demarcació amb més expedients, amb 69.866 ERTOs i 553.511 persones afectades.
Les comarques gironines han rebut 10.777 expedients per a 67.652 treballadors. A Lleida n'hi ha 5.297, amb 29.920 persones afectades. Al Camp de Tarragona, 7.580 empreses han registrat expedients que impliquen 43.876 treballadors, mentre que a les Terres de l'Ebre el balanç és de 2.288 expedients i 9.329 persones afectades.

Acomiadaments en comptes d'ERTOs

Aquestes xifres podrien ser més elevades. Alguns sectors han aprofitat el final de temporada per aplicar acomiadaments en comptes d'un ERTO. Aquest és el cas que CCOO ha denunciat al sector turístic del Pirineu de Lleida, on l'aparició del coronavirus va coincidir amb el final de la temporada d'esquí d'hivern. Ara, 6.000 treballadors han aconseguit que se'ls apliqui un ERTO.

Els ERTOs al Pirineu de Lleida afecten 6.000 treballadors sobretot del sector turístic (CCMA)

El Jorge és un dels 6.000 treballadors d'aquest sector al Pirineu de Lleida que van ser acomiadats aquest hivern un mes abans del que estava previst per l'estat d'alarma. Les empreses van al·legar que la causa era el final de la temporada, però arran de la denúncia presentada per Comissions Obreres podran tenir un ERTO, perquè es tracta d'un acomiadament per força major.

 

Jorge Rodríguez, treballador de l'Hotel Vall de Boí, recorda que un dels seus caps va admetre que els acomiadaven pel coronavirus.

"Un dels caps em va dir que havíem d'entendre que l'Estat els havia obligat a tancar els hotels. Jo li demanava per què els havia obligat a tancar els hotels? Per la Covid-19? Doncs estan donant la raó als treballadors."

Aquest ERTO compensarà els 30 dies que els fixos discontinus i eventuals van deixar de treballar, però segons Manuel Romero, de CCOO, encara tenen la incertesa de no saber com afrontaran l'estiu.

"Hi ha molta gent que no té res cotitzat i almenys tindran un coixí que els millorarà la situació, almenys fins a l'estiu."

Moltes empreses del sector turístic del Pirineu hauran de fer ERTOs aquest estiu, fins que es pugui recuperar la normalitat. Això provoca que els fixos discontinus i eventuals tinguin ajudes econòmiques de cara als pròxims mesos.

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Atur
Anar al contingut