Alemanya

Merkel avisa al Regne Unit que no podrà accedir al mercat únic si nega la lliure circulació de persones

La cancellera diu al Bundestag que el Regne Unit no podrà mantenir els actuals "privilegis" com a membre de la UE si no assumeix les obligacions corresponents

RedaccióActualitzat

La cancellera alemanya, Angela Merkel, ha avisat el Regne Unit que no podrà accedir al mercat únic de la Unió Europea si nega la lliure circulació de ciutadans comunitaris al seu territori.

"El lliure accés al mercat comú l'aconsegueix qui accepta les quatre llibertats de moviments fonamentals a Europa: de persones, de béns, de serveis i de capital."

Merkel ha subratllat que el Regne Unit no podrà mantenir els actuals "privilegis" com a membre de la UE si no assumeix les obligacions corresponents. Ho ha dit en la seva intervenció davant del Bundestag prèvia al Consell Europeu per analitzar el futur de la Unió Europea després que els britànics han votat a favor del Brexit.

"Hi ha d'haver i hi haurà una diferència palpable entre formar part de la família europea i no formar-ne part. Qui vol marxar d'aquesta família no pot esperar que les obligacions desapareguin i es mantinguin els privilegis."

En aquest sentit, la cancellera ha posat d'exemple Noruega, un país que no pertany a la UE, però que, per tenir dret d'accés al mercat únic, compleix diversos requisits i obligacions.

Pel que fa als terminis per al Brexit, Merkel ha insistit que, com està estipulat, està en mans del Regne Unit decidir quan informa la resta de socis de la seva voluntat d'abandonar la UE per iniciar el procés de sortida. Tot i això, ha recomanat als "amics britànics que no es deixin enganyar", perquè abans d'aquesta comunicació no hi haurà negociacions ni converses prèvies i, fins que no se'n vagin continuen sent membres de la UE amb tots els "seus deures i drets".

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut