Menjar plàtans com arma de protesta contra la política cultural (Reuters)
Menjar plàtans com arma de protesta contra la política cultural (Reuters)
Polònia

Menjada col·lectiva de plàtans contra la censura d'una exposició considerada eròtica

Ciutadans polonesos s'han manifestat així per la retirada del Museu Nacional de Varsòvia d'unes fotografies d'una dona que menja un plàtan sensualment

RedaccióActualitzat

La retirada d'una fotografia a una exposició on hi apareix una dona menjant un plàtan de forma sensual ha encadenat una reacció inaudita a Polònia.

Ciutadans, col·lectius d'artistes i membres de l'oposició han participat aquest dimarts en un acte enfront del Museu Nacional, a Varsòvia, on han  començat a menjar plàtans com a senyal de protesta.
 

L'obra, de Natalia LL, està exposada al Museu Nacional de Varsòvia (Reuters)


Aquest gest vol ser una arma de protesta contra la política cultural del govern polonès. La imatge forma part del treball "Consumer art", de l'artista Natalia LL, probablement la més coneguda de la seva col·lecció.

Es presenten dones menjant plàtans, gelats o salsitxes amb una actitud eròtica. El missatge que vol transmetre l'artista és el seu rebuig al caràcter analític de l'art conceptual.
 


Visions contraposades

L'obra porta exposada al Museu Nacional des de fa anys, però va ser retirada la setmana passada després que el director del centre, Jerzy Miziolek, es trobés amb responsables del Ministeri de Cultura polonès.

Miziolek explica que s'oposa a exposar obres que "fereixin la sensibilitat" del públic i indica que alguns ciutadans es van queixar del contingut de les imatges. També ha indicat que aquesta decisió no forma part de cap ordre del govern.
 

Un manifestant soste una pancarta que diu: "Als museus, els directors no censuren! Miziolek dimissió!"

 

En canvi, pels ciutadans que s'han unit a la protesta, aquesta decisió és un acte de "censura" i un "atac a la lliure creació". Gràcies a la pressió social, el treball de Natalia LL tornarà a exhibir-se, però només fins el 6 de maig, quan es renovarà la galeria d'art modern.
 

Polònia és un país profundament conservador i catòlic, i està governat pel partit de dretes Llei i Justícia.

A les xarxes, hi ha hagut gent que s'ha volgut unir a la causa i ha penjat una foto fent la mateixa acció:

 

ARXIVAT A:
CulturaLlibertat d'expressió
Anar al contingut