Theresa May surt de Downing Street per anar a fer l'última crida a Westminster davant la votació del Brexit (Reuters)
Theresa May surt de Downing Street per anar a fer l'última crida a Westminster davant la votació del Brexit (Reuters)
Londres

May crida a votar l'acord del Brexit pensant en què diran "els llibres d'història"

Davant la votació crucial d'aquest dimarts, la primera ministra britànica insisteix que rebutjar l'acord per sortir de la UE danyarà el Regne Unit

RedaccióActualitzat

Última crida de Theresa May al Parlament britànic perquè aquest dimarts aprovi l'acord del Brexit. Si no hi ha cap sorpresa, la primera ministra britànica viurà una derrota històrica, perquè tot apunta que la cambra rebutjarà la proposta.

Es calcula que almenys 100 diputats conservadors s'afegiran als 10 del Partit Unionista nord-irlandès (DUP) -que sosté la majoria parlamentària de May- i a l'oposició per dir "no" al text pactat amb Brussel·les.

En una compareixença a la Cambra dels Comuns, May ha reclamat als diputats que es tornin a mirar l'acord i ha insistit que "no és perfecte", però acata el resultat del referèndum del 2016, en què el 51,9% dels votants van optar per abandonar la UE:

"Vull dir als diputats dels dos bàndols d'aquesta cambra que, sigui el que sigui que hàgiu conclòs prèviament, que durant les properes 24 hores feu un segon cop d'ull a aquest acord. No, no és perfecte. I sí, és un compromís.

Però quan s'escriguin els llibres d'història la gent examinarà la decisió d'aquesta assemblea i es preguntarà: hem complert amb el resultat de la votació del país per sortir de la Unió Europea? Hem salvaguardat la nostra economia, la nostra seguretat i la nostra Unió? O hem abandonat els britànics? Jo dic que hauríem de complir amb el poble britànic i seguir endavant amb la construcció d'un futur més brillant per al nostre país donant suport demà a aquest acord."

La "premier" ha advertit els diputats que causarien un dany "catastròfic" al Regne Unit si rebutgessin l'acord, que preveu la sortida de la Unió Europea el 29 de març.

A més, ha considerat que un rebuig al text pactat amb Brussel·les posarà en risc la integritat territorial del Regne Unit, perquè, al seu parer, farà créixer l'independentisme a Escòcia:

"Als que diuen que hauríem de rebutjar aquest acord perquè no té totes les garanties que volem, els pregunto si la falta d'acord no farà augmentar el suport a la independència d'Escòcia o als que demanen un referèndum sobre la frontera a Irlanda del Nord. Aquesta és, sens dubte, l'amenaça real a la nostra Unió."

 

Cartells sobre el Brexit a les portes del Parlament de Westminster (EFE)

La primera ministra britànica ja va haver d'ajornar la votació del Brexit al desembre, davant la falta de suport. Després va superar una moció de confiança presentada per membres del seu mateix partit, el conservador.

La mateixa May ha reconegut, abans d'anar a Westminster, que veu més probable ara que el Parlament bloquegi el Brexit o el suspengui, abans de permetre que el Regne Unit deixi la Unió Europea sense acord.

Notícia relacionada: El Regne Unit pot revocar el Brexit de forma unilateral


Què passa si el Parlament rebutja l'acord del Brexit

En cas que la cambra tombi l'acord, l'executiu de May tindrà tres dies per presentar un pla alternatiu. 

La hipòtesi que pren més força és que, un cop rebutjat l'acord, May torni a Brussel·les i intenti que els diputats s'empassin el pacte en una segona votació. 

No sembla probable l'escenari de deixar la UE sense acord, per les conseqüències econòmiques que tindria. Entre les opcions amb què s'especula, hi ha ajornar la sortida de la Unió fins al juliol. També que May dimiteixi i convoqui eleccions anticipades, com reclama l'oposició laborista. 


La salvaguarda irlandesa, el principal motiu de divisió

El principal motiu de rebuig a l'acord del Brexit és l'anomenat "backstop" o mecanisme de salvaguarda per evitar una frontera a Irlanda del Nord.

Per guanyar-se el suport dels parlamentaris, May ha afirmat davant dels Comuns que tant Londres com la UE preveuen fer tot el possible perquè mai hagi d'entrar en vigor aquesta salvaguarda.

Tot i això, la dirigent britànica ha remarcat que la UE rebutja qualsevol clàusula que permeti als britànics deixar aquest mecanisme de forma unilateral. I també que els socis comunitaris no volen posar una data límit a aquest mecanisme.

Tant la UE com Londres volen evitar haver de tornar els llocs de guàrdia i els controls fronterers a Irlanda del Nord.

Molts parlamentaris britànics, també de les files "tories", tenen por que aquest mecanisme sigui una trampa que obligui el Regne Unit a viure sota normes europees per sempre, o fins que Brussel·les ho digui.

Carta de les institucions europees

En un intent de reforçar la postura de May, els presidents de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, i del Consell Europeu, Donald Tusk, han difós una carta adreçada a la "premier" en què destaquen que desitgen arribar a un acord comercial amb Londres tan aviat com sigui possible.

Còpia de la carta que Juncker i Tusk han difós per convèncer els escèptics de l'acord del Brexit (Reuters)


Juncker i Tusk remarquen que no volen haver d'aplicar la salvaguarda nord-irlandesa, però també que no canviaran el pacte que es va segellar al novembre.

Tant els laboristes britànics com el DUP han considerat insuficients aquests aclariments. El cap de l'oposició, Jeremy Corbin, defensa la convocatòria d'eleccions generals anticipades i manté que buscaria un nou acord amb la UE que pogués tenir el vistiplau de Westminster.

Diferent és l'opinió del Partit Nacionalista Escocès (SNP), que reclama un segon referèndum sobre el Brexit si May perd la votació d'aquest dimarts. Per ara, aquesta opció sembla descartada.  

ARXIVAT A:
BrexitUnió EuropeaTheresa May
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut