Theresa May, en la intervenció als comuns
Theresa May, en la intervenció als comuns
Londres

May ajorna la votació del Brexit per la falta de suport al Parlament

El principal escull és la frontera irlandesa

RedaccióActualitzat

S'ajorna "sine die" la votació al Parlament britànic sobre l'acord del Brexit, que estava prevista per a aquest dimarts. La primera ministra britànica, Theresa May, ho ha anunciat en una compareixença aquest dilluns a la tarda a la Cambra dels Comuns, davant la falta de suport a la cambra.

Ha estat després que el Tribunal de Justícia de la UE ha dictaminat que el Regne Unit pot revocar el Brexit de forma unilateral i davant del temor del vot contrari de bona part del seu partit, el conservador.

Segons el que estableix el Tractat de la UE, el Regne Unit deixarà la Unió Europea el 29 de març del 2019, tant si hi ha acord com si no. 

L'ajornament ha fet caure la lliura esterlina fins al mínim dels últims 20 mesos davant del dòlar. La moneda britànica s'ha devaluat un 1,73%, fins als 1,2513 dòlars.

Notícia relacionada: El Parlament britànic omple d'obstacles el Brexit acordat per May a Brussel·les


La frontera d'Irlanda del Nord, el principal escull

May ha admès que la principal discrepància ve per la solució acordada per evitar el retorn d'una frontera física entre Irlanda del Nord i la República d'Irlanda, el que s'anomena "backstop" o solució d'emergència per a la frontera irlandesa, és a dir, una salvaguarda.

Per evitar un rebuig "majoritari" a l'acord, la dirigent britànica ha optat per ajornar-ne la votació:

"He escoltat molt atentament el que s'ha dit a la cambra i a fora. Queda clar que, tot i que hi ha un ampli suport en molts punts clau de l'acord, en un àmbit, el de la salvaguarda d'Irlanda del Nord, hi ha una gran preocupació.

En conseqüència, si tiréssim endavant l'acord demà, seria rebutjat per un marge signifactiu. I, per tant, ajornarem la votació i així no dividirem més la cambra."

Aquesta clàusula de seguretat determina que, si al final del període de transició, al desembre de 2020, no hi ha cap acord comercial bilateral, tot el Regne Unit fomaria una unió duanera, però Irlanda del Nord tindria un estatus especial. Aquest estatus seria en la línia del mercat únic europeu, per evitar una frontera física amb Irlanda. 

May ha afirmat que la UE no admetrà un acord ni una relació futura sense la salvaguarda, que permetrà que no hi hagi quotes ni aranzels per als béns industrials i agrícoles.

Els opositors rebutgen l'acord per diferents motius.

Els unionistes del Partit Democràctic Unionista (DUP) no volen que tingui cap tracte diferent, mentre que els conservadors que s'hi oposen argumenten que prolongaria de forma indefinida el vincle entre el Regne Unit i la UE.

Arlene Foster, líder del DUP, ha rebutja de ple del mecanisme per a Irlanda del Nord: 

 

May demanarà "garanties addicionals" a la UE

A més de posposar la votació, la "premier" britànica ha explicat que negociarà amb els líders europeus "garanties addicionals" per a la frontera irlandesa. Segons ha dit, el diàleg serà abans del Consell Europeu previst per aquest dijous.


La primera ministra ha preguntat als diputats si estan disposats a aplicar el Brexit i si volen deixar la UE amb un acord. May ha argumentat que creu que la majoria sí que ho volen, i ha instat els que opinin diferent a plantejar una alternativa:

"Si la Cambra vol, vol fer-ho mitjançant un acord amb la Unió Europea? Si la resposta és sí –i crec que aquesta és la resposta de la majoria de la Cambra-, llavors, tots ens hem de preguntar si estem preparats per assumir un compromís.

Perquè no hi haurà cap Brexit exitós i perdurable sense el compromís de les dues parts del debat."

May ha demanat als que volen un segon referèndum que admetin els riscos de "dividir el país un altre cop, quan ens hauríem d'esforçar per tornar-lo a unir".

El discurs de May, que s'ha allargat prop d'un quart d'hora. Ha estat interromput diverses vegades pels crits dels diputats, sobretot quan la "premier" ha afirmat que ha escoltat les opinions sobre el Brexit o quan s'ha referit a l'"ampli suport a molts dels punts".

El portaveu de la Cambra ha fet una crida general de l'ordre i també ha retret al govern de May que hagi cancel·lat el debat de dimarts sense haver escoltat els diputats. De fet, aquest dimarts es farà un debat d'urgència a la Cambra dels Comuns sobre la decisió presa per May. Serà a petició del líder de l'oposició, el laborista Jeremy Corbyn.


Notícia relacionada: Un Brexit dur provocaria un caos econòmic a Londres pitjor que la crisi del 2008


Qui rebutja l'acord del Brexit

Entre els que rebutgen l'acord del Brexit hi ha l'oposició laborista, l'SNP o Partit Nacional Escocès, els nord-irlandesos del DUP -que donen suport al govern de May però han amenaçat de fer-lo caure per l'acord- i part del mateix partit de May, els "tories".
 


El líder del Partit Laborista, Jeremy Corbyn, ha afirmat que el govern conservador està en situació de "caos" amb l'ajornament de la votació i ha advertit May que ha de renegociar l'acord:

"El govern ha perdut el control dels esdeveniments i està en situació de ple caos. Fa setmanes que sabem que l'acord no tenia la confiança de la Cambra i, tot i això, la primera ministra reiterava que era l'únic possible. Volem que sigui clara: busca canvis en l'acord o només garanties?"

Després que Downing Street va anunciar l'acord, que May va defensar com "el millor possible", hi va haver un degoteig de dimissions al seu govern.

Ara, May ha insistit en la bondat de l'acord i ha considerat que "honora el resultat del referèndum".  
 

La UE respon que no renegociarà l'acord

Per boca del president del Consell Europeu, Donald Tusk, la Unió Europea ha afirmat que no tornarà a negociar l'acord, encara que està disposat a discutir com facilitar que Londres el ratifiqui: 

"No renegociarem l'acord, incloent-hi la salvaguarda, però estem disposats a discutir com facilitar al Regne Unit la ratificació." 

 

 

Sturgeon ofereix suport a una moció de censura contra May

En aquest escenari, la primera ministra d'Escòcia, Nicola Sturgeon, ha ofert el suport del seu partit als laboristes britànics per presentar una moció de censura contra Theresa May i treballar per fer un segon referèndum del Brexit.

 

I, abans que es fes oficial la decisió de May, el coordinador del Parlament Europeu per al Brexit, Guy Verhofstadt, ha remarcat que no deixaran sols els irlandesos i ha apressat els britànics a decidir-se perquè "l'ajornament agreuja la incertesa per a la gent i els negocis" :

 

Notícia relacionada: May diu que Espanya no ha aconseguit el que volia amb Gibraltar i Borrell ho nega

ARXIVAT A:
BrexitTheresa May
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut