L'explotació il·legal de mines d'or ha fet arribar el coronavirus a les tribus ianomamis del nord del Brasil (FOTO:EDSON ALVES/EFE)

Mascaretes a l'Amazones: la Covid posa encara més en perill les tribus indígenes

L'absència d'infraestructures sanitàries fa que el virus sigui especialment letal i la situació de crisi ha agreujat les invasions, les expulsions i els robatoris a les seves terres

RedaccióActualitzat

El passat mes d'abril el Covid-19 també entrava amb força a l'Amazones. Els ianomamis, un dels pobles indígenes més nombrosos d'Amèrica del Sud, lamentaven la seva primera víctima mortal.

 

Els membres de l'ètnia ianomami viuen en petits poblats en una gran àrea de selva i a les muntanyes del nord del Brasil i al sud de Veneçuela. El seu territori és d'uns 9,6 milions d'hectàrees. S'estima que la seva població total està entorn de les 35.000 persones i hi ha moltes comunitats que viuen sense pràcticament contacte amb forans. Això els fa extremadament vulnerables a les malalties que els pugin portar.

Tot i que ja han viscut moltes pandèmies al llarg de la seva història, l'absència d'infraestructures sanitàries fa que el virus en aquestes zones sigui especialment letal. Allà, com està passant a tot el Brasil, les xifres de la Covid-19 no es reporten.

L'organització APIB, la xarxa de pobles indígenes del Brasil, va declarar la mort de 405 indígenes a finals del mes de juny i va aportar també la xifra d'infectats: 9.983 de 112 tribus diferents.

Una mare i el seu fill en un dels petits poblats de l'ètnia ianomami REUTERS/Adriano Machado
Personal sanitari examina un membre de la comunitat ianomami REUTERS/Adriano Machado
Membre dels ianomamis protegint-se amb una mascareta REUTERS/Adriano Machado
Els pobles indígenes estan generalment discriminats, també en aquesta crisi sanitària REUTERS/Adriano Machado

Els pobles indígenes, cada vegada més en perill

La manca d'acció nacional en la lluita contra la pandèmia de coronavirus per part de president  Jair Bolsonaro ha afectat els pobles indígenes en totes les regions, agreujant la duríssima situació que ja existeix. Situacions que es fan servir per legalitzar invasions, legitimar expulsions i encobrir la violència que ataca els pobles indígenes. Aquests invasors, que són gairebé tan grans amb nombre com la mateixa comunitat ianomami, són probablement uns dels responsables d'introduir el coronavirus a la regió.

La Covid obre les portes a especular, encara més, amb terres indígenes REUTERS/Adriano Machado


 

 

Les xifres de la Covid-19 en tots aquests poblats no es reporten REUTERS/Adriano Machado

El Brasil té 34 districtes especials de salut indígena (DSEI), responsables de servir als vilatans indígenes, però el 36% dels indígenes del país viuen en àrees urbanes i no són atesos per DSEI, sinó pel Sistema Unificat de Salut (SUS), per la qual cosa els pobles indígenes estan generalment discriminats. L'únic hospital amb UCI a l'interior de l'Amazones es troba a la ciutat de Tefé.

El Brasil té 34 districtes especials de salut indígena (DSEI) REUTERS/Adriano Machado
Membre de la comunitat ianomami amb mascareta REUTERS/Adriano Machado
Membres de la comunitat ianomami amb mascareta REUTERS/Adriano Machado
Els pocs recursos sanitaris fan la situació molt més complicada  REUTERS/Adriano Machado

L'or a les terres dels ianomamis

Durant els anys 80, els ianomamis van començar a patir quan un gran nombre de buscadors d'or van envair les seves terres. Aquests buscadors van destruir moltes comunitats i també els van exposar a moltes malalties davant les quals la comunitat no tenia immunitat, com ha passat ara amb la Covid. En només 7 anys va morir el 20% de la comunitat ianomami.

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus
Anar al contingut