Marlaska: "Aplicarem a l'independentisme violent el Codi Penal amb tota contundència" 
Compareixença del ministre de l'Interior en funcions (Efe)
Madrid

Marlaska: "Aplicarem a l'independentisme violent el Codi Penal amb tota contundència" 

El ministre de l'Interior també avisa "tot l'independentisme que actua fora de la llei" i recorda que el Codi Penal preveu penes de 6 anys de presó per atemptat a l'autoritat

RedaccióActualitzat

Avís contundent del ministre de l'Interior en funcions, Fernando Grande-Marlaska, a les persones que estan participant en els actes violents dels últims dies a Catalunya.

"A aquests grups minoritaris, dir-los que aplicarem a l'independentisme violent el Codi Penal amb tota la contundència, i a tot l'independentisme que actua fora de la llei també."

Marlaska ha recordat que el Codi Penal preveu penes de 6 anys de presó pel delicte d'atemptat contra l'autoritat.

"Davant delictes d'atemptat contra l'autoritat, el Codi Penal preveu penes que poden arribar a 6 anys de presó."

En una compareixença aquest vespre per valorar la vaga general, Marlaska ha denunciat els actes violents d'aquest vespre a l'entorn de la comissaria de la Policia Nacional de Via Laietana, a Barcelona. Segons ha dit, hi participen 400 persones, a les quals s'està responent de forma "proporcionada però contundent".

"Els que vulneren les llibertats democràtiques s'estan trobant i es trobaran amb l'exercici proporcionat però contundent de la llei expressat per part de les forces de seguretat de l'Estat."

 

Disturbis a Via Laietana (Reuters / Albert Gea)

 

Especialment, Marlaska ha volgut recordar que aquesta setmana s'ha detingut 128 persones, per part de Mossos, Policia Nacional i Guàrdia Urbana. Nou d'aquests -ha dit el ministre- estan en presó provisional per ordre judicial.

El ministre de l'Interior ha xifrat en 207 el nombre d'agents de les forces de seguretat ferits, mentre que no ha fet cap menció als manifestants que han patit lesions.

La compareixença ha tingut lloc després de la reunió del comitè de seguiment dels disturbis a Catalunya, on s'ha tornat a descartar l'aplicació de mesures extraordinàries i ha elogiat la coordinació de Mossos i Policia Nacional.

 

Crida a Torra a condemnar de forma "expressa" la violència

Per enèsima vegada, el govern espanyol ha reclamat al president Quim Torra una condemna "expressa" de "la violència i d'aquest independentisme violent". Segons Marlaska, "és d'importància màxima per fer-los front".

Corredisses i contenidors cremats a Via Laietana (Reuters / Albert Gea)

 

El titular d'Interior s'ha referit també a les intencions dels CDR d'acampar de forma indefinida al centre de Barcelona. Marlaska ha deixat clar que els cossos policials protegiran totes les infraestructures crítiques i ha considerat així el centre de la ciutat.

"Podem considerar-lo una infraestructura especialment protegida, perquè no es col·lapsarà la vida del conjunt de ciutadans de Barcelona."

 

Finalment, ha volgut distingir aquesta mobilització de la manifestació pacífica d'aquesta tarda a Barcelona en què han participat 525.000 persones, segons la Guàrdia Urbana.

Sobre aquesta xifra, ha destacat que es tracta d'una xifra inferior a la de les últimes manifestacions de l'independentisme, com, per exemple, l'última Diada, on van participar 600.000 persones.

Marlaska també ha assegurat que els efectes de la vaga general estan per sota del que havien previst els cossos i forces de seguretat.

ARXIVAT A:
Judici procés
Anar al contingut