525.000 persones contra la sentència en la manifestació del 18-O a Barcelona
Manifestants al passeig de Gràcia (Efe/ Alejandro García)
Barcelona

525.000 persones en la manifestació del 18-O a Barcelona, segons la Guàrdia Urbana

La Guàrdia Urbana ha xifrat en més de mig milió de persones els manifestants congregats al Passeig de Gràcia, on s'han aplegat les Marxes per la Llibertat

RedaccióActualitzat

Jornada de vaga general marcada, aquesta tarda, per la manifestació al passeig de Gràcia amb el lema "Pels drets i les llibertats". La manifestació, que s'ha acabat convertint en una concentració, ha pogut avançar molts pocs metres degut a la gran quantitat de persones que s'han aplegat al passeig de Gràcia -tant als carrils centrals com als laterals-  i als carrers pròxims.

La Guàrdia Urbana ha xifrat els participants en 525.000 persones.

 

En canvi, els organitzadors eleven la xifra fins a 750.000 persones:

 

 

Amb un ambient festiu, familiar i amb música reivindicativa, han clamat per la independència de Catalunya i la llibertat del líders independentistes condemnats en el judici del procés. Centenars de milers de persones han vingut en les tres columnes de les Marxes per la Llibertat que aquest migdia han arribat a la capital catalana.

Molts van començar a caminar dimecres des de cinc punts: Tarragona, Tàrrega, Berga, Vic i Girona. Han estat més de 530 quilòmetres a peu.

 

(Reuters/ Albert Gea)

 

(Reuters/ Albert Gea)

 

(Efe / Alejandro García)

 

(Efe / Alejandro García)

 

(Efe/ Jesús Diges)

 

"No ens aturaran"

Convocada per la Intersindical-CSC i la Intersindical Alternativa de Catalunya, hi han donat suport Òmnium Cultural i l'ANC.  La capçalera de la manifestació ha començat a caminar a un quart de sis de la tarda des de la confluència del passeig de Gràcia amb Diputació i ha arribat davant de l'escenari, situat uns metres més a baix, al carrer Gran Via, pocs minuts després. 

A l'escenari hi han parlat la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzié, que ha dedicat les seves primeres paraules a agraïr els milers de participants  de les Marxes per la Llibertat, organitzades per la seva entitat i Òmnium Cultural.

 

 

 

(Reuters /Jon Nazca)

 

(ACN / Miquel Codola)  

 

 

 

Paluzié ha demanat als partits independentistes que "en el moment que sigui precís" defensin "una declaració d'independència si no arriba l'amnistia per als independentistes condemnats ni l'exercici del dret d'autodeterminació".

 

"No podem seguir així i hem de reprendre el camí. Des de la societat civil ho estem fent". 

"Ara necessitem que el camí el reprengui la nostra majoria parlamentària. Als partits els demanem unitat pel projecte col·lectiu. Ens importa molt poc quants diputats traurà cada partit el 10 de novembre, ens importa molt poc".

"Hem d'acabar el que vam començar l'1-O. Demanem als nostres partits independentistes que ho prioritzin".

 

Marcel Mauri, vicepresident d'Òmnium, ha llegit unes paraules de Jordi Cuixart: "Avui hem aturat el país i no ens aturarem fins aconseguir la llibertat".  Cuixart també ha fet una crida a mantenir-se "units i no violents" malgrat la "repressió"

"No ens aturarem davant d'un Estat que diu que no podem manifestar-nos i condemna els drets fonamentals".

Mauri, que ha assegurat que en aquest conflicte polític hi ha d'haver una solució política, veu en les Marxes per la Llibertat "el camí per avançar pels drets, les llibertats i l'amnistia pels presos polítics".

 "Serà impossible que puguin aguantar la seva pròpia repressió perquè hi ha una ciutadania mobilitzada".

De la seva banda, Carles Sastre, secretari general d'Intersindical-CSC, ha destacat l'"èxit" de la vaga que, segons ha dit, ha superat en seguiment la del 3 d'octubre del 2017, just després del referèndum de l'1-O.

(Reuters/ Rafael Marchante)
 

 

Sastre ha ressaltat que "Catalunya ha aturat per dignitat" i ha volgut deixar clar que repetiran les vagues "les vegades que faci falta fins a aconseguir la República catalana".

Assumpta Barbens, portaveu de la confederació sindical IAC, ha reivindicat que cal combatre "la pobresa i violència institucional que fan que la gent s'ompli de ràbia".

Per part del govern català hi han participat el vicepresident Pere Aragonès i els consellers Damià Calvet, Àngels Chacón, Josep Bargalló, Mariàngela Vilallonga, Alba Vergés i Teresa Jordà.

Passats vint minuts de les sis de la tarda, els organitzadors han donat per desconvocada la manifestació.

 

ARXIVAT A:
Judici procés
Anar al contingut