La talla romànica del segle XII té un aspecte molt diferent de l'original (Forta)

"Mare de Déu": la polèmica restauració d'una talla gallega que comparen amb l'eccehomo

L'associació que defensa el patrimoni cultural gallec reclama que els nous treballs, aquest cop, els facin experts en patrimoni

Sònia Poll MartínezActualitzat

La nova restauració de la talla romànica de la Mare de Déu de Chamorro del segle XII podria no donar la talla.  Els treballs estan en mans privades, i l'Associació per la Defensa del Patrimoni Cultural Gallec reclama que els facin experts en patrimoni i que no es continuï desvirtuant l'aspecte original, tal com creuen que s'ha anat fent fins ara.

Aquesta setmana la verge, ubicada a Ferrol, havia de passar per una nova restauració, i col·lectius en defensa del patrimoni han alertat que no l'havia de fer un restaurador professional.

La imatge de la Mare de Déu de Chamorro és de les anomenades imatges de vestir

Carlos Henrique Fernánez Coto, arquitecte i president de l'Associació per la Defensa del Patrimoni Cultural Gallec reclama: "Que un expert analitzi la peça (...) i la restauri mantenint l'autenticitat i l'esplendor que ha de tenir, i que els treballs siguin supervisats per la Direcció General de Patrimoni Cultural".
 

Un aspecte molt llunyà de l'original

La talla romànica de Ferrol és de les més antigues de Galícia. Fa mig segle que el seu aspecte ja va canviar molt perquè els treballs tampoc els van fer mans expertes. El seu aspecte és molt diferent del que s'observava a les làmines més antigues, i als anys 90 va canviar dràsticament.

Aquesta imatge és de propietat privada, però és venerada per tota la comarca de Ferrol des de fa segles. El dia gran de la Mare de Déu de Chamorro, el Dilluns de Pasqua, després de la missa principal, se celebra una processó que presideix aquesta imatge. La romeria congrega centenars de persones.

 

El tancament de l'ermita dona el toc d'alarma

La setmana del 23 de gener l'ermita de Chamorro va tancar per poder fer-ne els treballs de restauració, i aquí és quan van saltar les alarmes. Els col·lectius per la defensa del patrimoni van demanar la paralització dels treballs fins que els experts ho valorin. La Conselleria de Cultura de la Xunta de Galícia ha informat els propietaris de la talla romànica -gallecs però no de Ferrol- que si volen fer tasques de restauració de la imatge necessiten els permisos per fer-ho i que hauran de contactar amb experts.

 

L'ermita romandrà tancada fins al 31 de gener, segons ha confirmat a una entrevista al 324.cat el responsable d'obrir-ne les portes, Javier Matamoros Matamoros.

"És una imatge molt venerada, i moltes persones fidels venen a demanar-li ajuda a la Mare de Déu de Chamorro."

En aquest vídeo es poden veure més imatges de la talla.


Els experts no volen que els treballs de la seva restauració la converteixin en un cas semblant a l'eccehomo de Borja.

 

ARXIVAT A:
CulturaPatrimoniGalícia
Anar al contingut