Valls va anar a la festa de celebració de la victòria on, segons el partit, no l'havien convidat (EFE/EPA/Christophe Petit Tesson)

Manuel Valls intenta ara tornar a la política francesa com a diputat de Macron

Segons Le Figaro, intentaria ocupar una plaça a l'Assemblea Nacional com a representant dels francesos residents a Mònaco, Andorra, Portugal i Espanya

RedaccióActualitzat

L'exprimer ministre de França i exregidor de l'Ajuntament de Barcelona Manuel Valls vol tornar a la política francesa de la mà del reelegit president de la república, Emmanuel Macron, segons publica el rotatiu Le Figaro. L'excap de l'executiu francès pel Partit Socialista concorreria a les eleccions legislatives, que se celebren del 12 al 19 de juny, amb el partit La República en Marxa.

Ho faria probablement com a representant de l'anomenada cinquena circumscripció, que representa els francesos residents a Mònaco, Andorra, Portugal i Espanya. Si fos elegit, ocuparia un escó a l'Assemblea Nacional, com ja feia abans d'apostar per la política barcelonina.

El partit de Macron té previst confirmar els noms dels seus candidats a l'Assemblea Nacional al llarg d'aquesta setmana. L'altra vegada, el 2017, Valls no va aconseguir el vistiplau de la formació, i es va haver de conformar presentant-se com a independent associat a la marca del president. "Seré el garant de la renovació de les cares i de les pràctiques", va dir aleshores Macron.


El pas per Barcelona i el retorn a França

Valls, de 59 anys, tornaria així a la política francesa, que va abandonar el 2019 per encapçalar una candidatura amb el suport de Ciutadans a les eleccions de Barcelona, on va néixer i d'on era el seu pare.

La candidatura de Valls la conformaven membres de Barcelona pel Canvi i de Ciutadans (Europa Press)

Malgrat que pretenia aglutinar tots els partits contraris a la independència, finalment Valls va confeccionar una candidatura, amb el suport, només, del partit d'Albert Rivera. L'estratègia de Valls es va centrar en la crítica a l'independentisme i a les polítiques de seguretat de la ciutat. Durant la campanya, Valls va assegurar que "els castellanoparlants ho passen malament" a Barcelona.

Valls va ser clau en la reelecció d'Ada Colau a l'alcaldia de Barcelona (Europa Press/David Zorrakino)

Va quedar quart, amb 6 regidors, i poques setmanes després el grup es va trencar per la decisió del cap de llista de facilitar la reelecció d'Ada Colau per frenar l'arribada d'Ernest Maragall a l'alcaldia. Després de mesos de menys activitat en la política municipal, Valls va deixar definitivament l'acta de regidor l'estiu passat.

Darrerament ha tornat a França, on és habitual que intervingui com a comentarista polític en els mitjans de comunicació. Valls ja va assistir a la festa de celebració de la reelecció de Macron el 24 d'abril passat, encara que fonts del partit del president van afirmar que no l'hi havien convidat. Durant la campanya també va participar en actes de la candidatura.

En els últims mesos havia deixat oberta la porta a tornar a la política francesa i, fins i tot, no descartava acceptar de nou el càrrec de primer ministre, cosa que va reconèixer en una entrevista a la revista "Horizons".

"M'agrada governar", assegurava en aquella publicació propera al també exprimer ministre Édouard Philippe, on mostrava el seu "amor pel servei públic i la pàtria".


D'alcalde a primer ministre

Valls havia fet bona part de la seva carrera política al municipi d'Évry, d'on era l'alcalde, i va fer el salt a la política nacional el 2011, quan es va presentar a les primàries de l'esquerra per ser el candidat a la presidència a l'any següent.

Encara que va acabar cinquè, va donar suport a François Hollande, que després de la seva victòria el va recompensar amb el càrrec de ministre d'Interior, que va ocupar fins al 2014. Després d'un mal resultat electoral dels socialistes, va ser nomenat primer ministre.

Valls va compartir govern amb Emmanuel Macron, sota la marca del Partit Socialista (Europa Press)

Des d'aquella funció va començar a mostrar el seu interès per aspirar a la presidència, de manera que va abandonar el govern per presentar-se de nou a les primàries del 2017, però va ser derrotat per Benoît Hamon. En contra de les regles de les primàries, no va donar suport al guanyador i va mostrar el seu suport a Macron.

Militant del Partit Socialista des dels 17 anys, Valls va deixar el partit i va acabar presentant-se a les legislatives com a independent. El partit de Macron li va impedir presentar-se amb les seves sigles, però no va presentar candidats a la circumscripció, cosa que li va facilitar la victòria.

Després d'una victòria molt ajustada (només 139 vots més que la rival) va ser diputat per la circumscripció d'Essone, als afores de París, fins que el 2018 es va llançar a la política municipal barcelonina.

Valls intentarà tornar ara a l'Assemblea Nacional, en la qual va entrar per primera vegada el 2002 com a diputat socialista.

 

ARXIVAT A:
FrançaEmmanuel MacronManuel VallsAjuntament de BarcelonaEleccions França 2022
Anar al contingut