Barcelona

350.000 persones en la manifestació per la unitat d'Espanya a Barcelona

És la xifra de la Guàrdia Urbana que els organitzadors eleven a prop d'un milió

RedaccióActualitzat

Manifestació multitudinària per la unitat d'Espanya en contra de la independència de Catalunya. Centenars de milers de persones han omplert el centre de Barcelona convocats per Societat Civil Catalana (SCC). 

La Guàrdia Urbana xifra en 350.000 els participants en la marxa i els organitzadors en prop d'un milió.

La manifestació, amb el lema "Prou: recuperem el seny!", ha començat a les dotze del migdia a la plaça Urquinaona, ha baixat per la via Laietana, ha passat per Marquès de l'Argentera i el pla de Palau fins a l'avinguda del Marquès de l'Argentera, davant de l'entrada del Parc de la Ciutadella.

Les imatges mostren que la manifestació ha desbordat el recorregut, omplint tota la Via Laietana.

 

Cap a les dues del migdia, la capçalera ha arribat a l'escenari, des d'on han fet els parlaments l'escriptor Mario Vargas Llosa, l'exministre socialista Josep Borrell, i l'exfiscal anticorrupció, Carlos Jiménez Villarejo. Una gran ovació ha rebut els que han pujat dalt de l'escenari.

 

El vicepresident de SCC Àlex Ramos ha anunciat la participació segons els convocants: entre 930.000 i 950.000 persones. Més tard, l'han aproximat al milió.

El primer a intervenir ha estat l'escriptor Vargas Llosa. "Tots els pobles, moderns o endarrerits, viuen en la seva història moments en què la raó és escombrada per la passió. I és veritat que la passió pot ser generosa i altruista quan la inspira la lluita contra la pobresa o l'atur. Però la passió pot ser també destructiva quan la mouen el fanatisme i el racisme", ha començat Vargas Llosa. I ha continuat:

"La pitjor de totes, la que ha causat més estralls a la història, és la passió nacionalista. Religió laica, herència lamentable del pitjor romanticisme, el nacionalisme ha omplert la història d'Europa, i del món, i d'Espanya, de guerres, de sang i de cadàvers. Des da fa un temps, el nacionalisme també causa estralls a Catalunya. Per això estem aquí: per parar-lo."

"No esteu sols, amics catalans, estem amb vosaltres. I volem lluitar per la llibertat. La democràcia està aquí per quedar-se", ha afegit.

En la seva intervenció, l'exministre del PSOE Josep Borrell ha estat molt crític amb els moments que està vivint Catalunya:

"La convivència està trencada en aquest país. Està trencada entre amics, està trencada amb les famílies, està trencada al carrer. L'hem de tornar a refer. No voldria exagerar, però estem visquent moments quasi dramàtics de la història d'aquest país. I convé que no empenyem el carro pel pedregar."

Borrell, que ha pujat a l'escenari amb una bandera europea. També ha criticat els mitjans públics:

"Fa falta un control democràtic dels mitjans de comunicació públics. Són una vergonya democràtica."

L'exfiscal Carlos Jiménez Villarejo ha agraït la feina a fiscals i jutges de Catalunya que han obert un procés legal contra el govern de Carles Puigdemont:

"Un homenatge als jutges i fiscals de Catalunya que estan aguantant insults constants dels independentistes quan actuen defensant la legalitat i la raó democràtica. Ja està bé."

El manifest de Societat Civil Catalana ha demanat acabar amb la "marginació" dels catalans no nacionalistes, així com amb la "confrontació", la "confusió" i el "dolor" que assegura que viu la població de Catalunya amb motiu de l'1-O.

"Cap actor polític ha d'obviar que els catalans no nacionalistes formem part del paisatge i que som també societat catalana. S'ha de posar fi a la marginació, tenim dret a ser escoltats i a ser tinguts en compte."

També han pujat a l'escenari els catedràtics de Dret Constitucional Francesc de Carreras i Teresa Freixes.

Quatre hores de manifestació

La manifestació ha començat al migdia, però més d'una hora abans de l'hora fixada per a l'inici ja hi havia centenars de persones concentrades al voltant de la plaça Urquinaona i també a Via Laietana.

 

 

Els manifestants, vinguts de tot Catalunya i també d'altres punts de l'Estat, han portat milers de banderes espanyoles, senyeres i algunes d'europees i criden consignes contra el "separatisme" i contra el president de la Generalitat, Carles Puigdemont.

 

PP i C's hi participen

La manifestació, a la qual s'han afegit una vintena d'entitats, té el suport del PP, que hi ha portarà dirigents de tot Espanya, com ara la presidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes, i de Ciutadans.

El PSC no hi participa com a partit, però ha fet una crida als militants a assistir-hi.

A la capçalera de la manifestació s'hi han pogut veure, entre d'altres, representants del Partit Popular de Catalunya -Xavier García Albiol, Enric Millo, Dolors Montserrat o Alberto Fernández Díaz-, de Ciutadans -Albert Rivera, Inés Arrimadas o Joan Carles Girauta-, els socialistes Josep Borrell o Celestino Corbacho, el president i altres representants de SCC, i el premi Nobel de Literatura Mario Vargas Llosa, amb una gran vinculació amb Barcelona.

 

També hi han anat grups o entitats d'ultradreta, com Falange, VOX, Plataforma per Catalunya o Somatemps. Societat Civil Catalana ha deixat clar que es desmarca d'aquestes organitzacions.

 

Un cor i abraçades amb la policia

Al centre de la marxa s'ha desplegat una gran pancarta amb un cor dividit en tres parts, amb els colors de les banderes catalana, espanyola i europea.

 

Entre multitud de banderes espanyoles, senyeres i algunes europees, la marxa ha avançat entre crits de "Puigdemont a la presó", "Jo sóc espanyol" o "Visca Espanya i visca Catalunya" i, quan ha passat al costat de la Prefectura Superior de Policia de Via Laietana, han aplaudit i cridat "No esteu sols".

Alguns dels assistents a la manifestació per la unitat d'Espanya han obsequiat els agents que hi ha a l'exterior de la Prefectura Provincial de la Policia Nacional de Via Laietana amb rams de flors que els agents han col·locat sobre les furgonetes policials.

 

En alguns punt de la manifestació també s'han sentit crits contra els Mossos d'Esquadra.

En autocar, tren i cotxe

Molts participants en la manifestació han vingut de diferents punts de Catalunya i Espanya en un centenar autocars que s'han llogat i també en l'AVE. Societat Civil Catalana assegura que ha organitzat 70 autocars; 10 han sortit des de Madrid i 60 de diferents punts de Catalunya.

ARXIVAT A:
Referèndum 1-O
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut