Maria Cinta Octavio amb part del seu ramat de cabres
Maria Cinta Octavio amb part del seu ramat de cabres (ACN / Ariadna Escoda)
Tortosa

L'última pastora de Tortosa: "Igual val un corder ara que fa 20 anys, i la gasolina?"

La Maria Cinta Octavio fa més de 70 anys que cuida de ramats d'ovelles i cabres, i assegura que cada cop és més difícil viure de la ramaderia

Redacció/ACNActualitzat

Maria Cinta Octavio és l'última pastora en actiu de Tortosa. Té 77 anys i des de ben petita s'ha dedicat a la cria d'animals, dels quals venen la carn:

"A mi em van criar amb llet de les cabres. I amb sis anys ja guardava setanta ovelles. I als nou ja anava al Mas de Cuello. Pujava a peu, d'aquí hi ha una hora, i no les vaig tancar mai de dia, sempre de nit... una altra hora per baixar, i tot el dia amb les cabres. He arribat a espatllar tres parells de botes en un hivern."

La família té un ramat de 500 cabres que, fins fa quaranta anys, era transhumant. La Maria Cinta compta amb l'ajuda del seu fill i alguns treballadors per tirar endavant el ramat.

El ramat de la Maria Cinta és l'últim que queda a Tortosa
El ramat de la Maria Cinta és l'últim que queda a Tortosa (ACN / Ariadna Escoda)

Es queixa que ningú pensa en ells i que cada vegada és més difícil transitar pels camins per arribar fins on tenen els ramats: "No es pot ni passar... sort que ara portem lo cotxe, que és un totterreny, perquè no es pot ni passar."

Pensa que la seva és una feina sacrificada i que aquesta és la principal raó que explica per què costa tant trobar gent que s'hi vulgui dedicar. A més, explica la Maria Cinta, les administracions no posen de la seva part perquè les noves generacions continuïn vivint del camp i dels ramats: "Les administracions posen molts problemes."

'A mi em van criar amb llet de les cabres', explica l'última pastora de Tortosa
"A mi em van criar amb llet de les cabres", explica l'última pastora de Tortosa (ACN / Ariadna Escoda)

Diu que la situació del sector ha empitjorat els últims anys, amb l'increment de preu de productes com els pinsos o la gasolina. Es tracta d'un encariment que no s'ha vist traslladat a la venda de la carn i que, segons denuncia, ofega el sector:

"Costa molt, no vol fer-ho ningú. Este estiu va sortir a la tele, que cada dia plegaven 200 vaques de les granges. Els pinsos estan als núvols i la carn no va cara amb comparació als pinsos. Igual val un corder ara que fa 20 anys... i el pinso i la gasolina quant han pujat?"

 

 

Ha passat tota la vida amb els animals però reconeix que és una feina molt sacrificada
Ha passat tota la vida amb els animals, però reconeix que és una feina molt sacrificada (ACN / Ariadna Escoda)

 

ARXIVAT A:
Ramaderia
Anar al contingut