Es calcula que la venda de la vacuna el 2022 reportarà uns ingressos a Pfizzer de 56.000 milions de dòlars (Reuters/Dado Ruvic)
Es calcula que la venda de la vacuna el 2022 reportarà uns ingressos a Pfizzer de 56.000 milions de dòlars (Reuters/Dado Ruvic)

Pfizer i Moderna apugen el preu de les vacunes pactat amb la Unió Europea

Segons avança el diari Financial Times, la UE pagarà 19,50 euros per cada dosi de Pfizer (ara en pagava 15,50) i 21,20 euros per cada dosi de Moderna, que ara en costava 19

RedaccióActualitzat

Les farmacèutiques nord-americanes Pfizer i Moderna apugen el preu de les vacunes de la Covid en l'últim contracte de subministrament signat amb la Unió Europea.

És una informació que avança el diari britànic Financial Times, que ha tingut accés a parts del contracte.

El preu renegociat de la vacuna de Pfizer passa dels 15,50 euros actuals als 19,50. La vacuna de Moderna també incrementa el seu preu: dels 19 euros que costa ara cada dosi, passa als 21,20 euros que haurà de pagar amb el nou contracte la Unió Europea. En un principi, Moderna havia marcat un preu final de 24 euros, però va abaixar el preu a canvi d'una comanda de més unitats.

La Unió Europea va renegociar els contractes de subministrament amb les dues farmacèutiques després que uns estudis clínics indiquessin que les vacunes amb RNA missatger tenien millors índexs d'eficàcia que les vacunes de virus modificat, com la d'AstraZeneca/Oxford i la de Janssen, que són més barates.

Els contractes renegociats tenen validesa fins al 2023 i suposen la compra de 2.100 milions de dosis.

Pfizer i Moderna van renegociar a l'alça el preu de la seva vacuna en el contracte amb la Unió Europea (EFE/Luong Thai Linh)
Pfizer i Moderna van renegociar a l'alça el preu de la seva vacuna en el contracte amb la Unió Europea (EFE/Luong Thai Linh)

Segons destaca el rotatiu anglès, quan la Unió Europea va renegociar a l'alça el preu de les vacunes amb Pfizer i Moderna va ser el moment en què els reguladors investigaven la possible connexió dels preparats d'AstraZeneca i Johnson & Johnson amb casos rars de trombosi. A més, Brussel·les tenia la pressió d'aconseguir augmentar el volum de vacunes disponibles per administrar a la seva població.

A començaments del mes de maig, la Unió Europea va ja anunciar que deixava d'encarregar vacunes d'AstraZeneca per incompliments en el subministrament de les dosis pactades i va acusar la farmacèutica de no tenir "un pla fiable":

En la informació es destaca que les dues farmacèutiques guanyaran desenes de milers de milions de dòlars, aquest any, gràcies als acords signats amb la Unió Europea i amb països "ansiosos" d'assegurar-se el subministrament de noves dosis, sobretot després de l'expansió de la variant delta.

D'acord amb les dades amb què treballen les consultores del sector, l'any 2022 la venda de la vacuna reportarà uns ingressos a Pfizer, que comparteix beneficis amb l'alemanya BioNTech, de 56.000 milions de dòlars. Les previsions per a Moderna són uns ingressos de 30.000 milions.

Israel ha començat avui mateix a administrar la tercera dosi de la vacuna anti-Covid a les persones que van rebre la segona fa com a mínim cinc mesos.

A Espanya, la ministra de Sanitat, Carolina Darias, va assegurar fa una setmana que serà necessària una tercera dosi de la vacuna i apuntava que els espanyols s'hauran de vacunar cada any "sense cap dubte".

La Unió Europea ja va reservar a finals de maig 1.800 milions de dosis addicionals de la vacuna de Pfixer/BioNTech. L'acord inclou la compra de 900 milions de dosis de la vacuna actual i la mateixa quantitat de les possibles vacunes adaptades a l'evolució de les variants del virus de la Covid. El contracte exigeix que la producció d'aquestes vacunes es faci a la Unió Europea i que es garanteixi l'entrega de les dosis pactades.

 

ARXIVAT A:
VacunesCoronavirus Covid-19Unió Europea
Anar al contingut