Llobes de mar reivindiquen la presència de les dones en la navegació

El Museu Marítim de Barcelona ha organitzat una trobada per visibilitzar el paper de la dona en la navegació professional i esportiva

Clara Pàmies Codina

La Mònica Xufré és patrona del Bakea. Des de molt petita ha navegat. "Soc filla del Club Nàutic de Badalona. L'Emili Monger, un dels creadors del patí català, és el culpable que la navegació em cridés l'atenció", explica.

En una sortida dalt del Bakea, que en basc significa "pau", Xufré explica que quan la seva família el va comprar va considerar que era el nom més bonic que podia tenir: "De fet, porta una bandera amb el colom de la pau", diu. El vaixell data del 1968 i es va construir a Barcelona.

Xufré ha participat en la trobada organitzada pel Museu Marítim de Barcelona per visibilitzar el paper de la dona en la navegació professional i esportiva. Una iniciativa que busca atreure més dones en un món tradicionalment masculí. Volen ser un punt de trobada i coneixement entre les dones que naveguen.

El Bakea, el vaixell de la Mònica Xufré
El Bakea, el vaixell de la Mònica Xufré (CCMA)

Aquestes navegants han volgut trencar el biaix de gènere que existeix en el món de la navegació. I és que, segons el World Sailing Trust, el 80% de les dones navegants creuen que l'equilibri de gènere és un problema en la navegació.

Destaca la falta de participació femenina, que en molts casos, asseguren, provoca i demostra discriminació, carència de suport i de representació. Denuncien que, en competicions esportives, per exemple, no és un fet aïllat patir menyspreu a bord o ser estereotipades.


Llobes de Mar

Pel que fa al món laboral, la presència de les dones en feines marítimes o pesqueres només suposa un 1%. En la nàutica recreativa és molt poc habitual trobar dones patrones.

Per això, el col·lectiu Llobes de Mar, que va néixer l'any 2021, vol convertir-se en un punt de trobada i coneixement entre les dones que naveguen, sigui professionalment, esportivament o per plaer.

Les Llobes de Mar volen visibilitzar la presència de les dones en la navegació
Les Llobes de Mar volen visibilitzar la presència de les dones en la navegació (CCMA)

Una de les Llobes de Mar és la Judith Mas, marinera des de fa més de disset anys: "Cada vegada hi ha més dones. I ens estem donant a conèixer."

"Fem aquestes trobades perquè vegin que totes les dones podem navegar."

La patrona Mònica Xufré afegeix: "Avui dia tenim molts elements, en forma de màquines, que ens ajuden a fer feina sense haver de fer un gran esforç físic."

ARXIVAT A:
Igualtat de gènere
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut