Llibres d'amor per Sant Jordi: deu propostes amb diferents formes d'estimar

Llegir sobre l'amor és una de les maneres de celebrar la diada del llibre i la rosa

Pere GaviriaActualitzat

Guerra, inflació desbocada, corrupcions diverses, espionatge... Però només la pluja pot deslluir la primera diada postpandèmica del llibre i la rosa.

La diada de l'amor a Catalunya que se celebra amb totes les formes d'estimar possibles, fins i tot amb totes les formes de deixar-se d'estimar. I sobre l'amor us proposem deu llibres perquè els llegiu o perquè els regaleu a qui us estimeu. O a qui voleu que us estimi. O a qui heu deixat d'estimar...

Llegir sobre l'amor no deixa de ser, també, una forma d'amor!

 

"Diguem-ne amor", de Marta Vives (Ara Llibres)

 

Un recull d'històries reals explicades des d'una intimitat profunda i generosa i passades pel sedàs de la periodista de Catalunya Ràdio Marta Vives. Dotze històries en què l'amor és el punt de partida: primers amors, segones oportunitats, amistats indestructibles... D'amor, queda clar, n'hi ha de tot tipus.

"L'amor que no té filtres, que a voltes és dolorós; en ocasions de llarg recorregut; d'altres, simplement una expectativa. L'amor a destemps, també l'incondicional, o el no correspost. El desamor. La pèrdua. L'amor que no és amor."


"La princesa sou vós", de Blanca Llum Vidal (Club Editor)

 

A la contraportada del llibre ens recorden que tota l'obra de Blanca Llum Vidal està dedicada a l'amor. També aquestes cartes d'estil vuitcentista escrites per una dona enamorada follament que desmunten les relacions de poder en el discurs amorós.

"Vós se'm bevíeu i jo a Vós se us menjava i el terra era vell i el vellut de les flors es va morir de content."


"Els possessius", de Jenn Díaz (Amsterdam)

 

Durant segles l'amor s'ha expressat per carta. Així que no és gens estrany trobar una altra proposta epistolar entre aquests llibres d'amor. A l'última novel·la de Jenn Díaz, l'amor es barreja amb les relacions familiars o les barreres socials en un relat on el ressentiment també és molt present.

"Que no ho veus, que necessito que facis alguna cosa per mi que em demostri que jo també compto, que els meus sentiments també compten, que també em prioritzes?"


"Amor lliure", de Tessa Hadley (Edicions 1984)

 

La Phyllis és una dona aburgesada que veu trontollar la seva vida convencional i tranquil·la per l'amor passional que sent cap a un jove intel·lectual. Un amor que li fa prendre una decisió inesperada per a una esposa i mare com ella. Un daltabaix familiar que coincideix amb els canvis culturals dels 60 al Regne Unit.

"Però, estimat, quan tu et jubilis ja farà temps que seré morta."


"La vida privada de Carmina Massot", de Gemma Lienas (Univers)

 

A la dècada dels 50, Carmina Massot va viure el seu primer i gran amor. Ara que té 87 anys, li diagnostiquen una greu malaltia i decideix explicar la seva apassionant vida privada a les seves nebodes. És el record d'una dona decidida a viure amb plenitud i llibertat.

"Quan va estar nua, la va fer posar amb els braços i les cames oberts, i li va repassar tot el cos amb copets suaus i calents de la llengua. La Carmina es deixava fer amb els ulls tancats."


"La canya rebel", de Nina Berbérova (Viena)

 

La guerra ho posa tot difícil, també l'amor. Com el de l'Olga i l'Einar, que s'han de separar el 1939 quan els alemanys envaeixen Polònia. "La canya rebel" és un text de la russa Nina Berbérova fins ara inèdit en català. Un altre descobriment de la col·lecció Petits Plaers que ja ha arribat als 25 títols. 

"L'estimava, només l'estimava a ell, i per molt que em repetís que ell no volia saber res de mi, això no feia que l'estimés menys."


"El món es torna senzill", de Laura Gost (Empúries)

 

Crònica emocional d'una jove des de l'adolescència fins a l'inici de la maduresa. Un testimoni que defensa la llibertat d'elecció i on l'amor i el sexe estan molt presents enmig de problemes familiars i alimentaris.

"El dia que perdo la virginitat amb en Bernat em sento desitjada."


"Sexe fora de norma (préssecs)", de diversos autors (Raig Verd)

 

De sexe, amb amor o sense, n'hi ha força en aquest recull de relats inclusius, allunyats del porno i el fal·locentrisme. Tots són textos presentats al premi de Literatura Eròtica Feminista.

"Fer les coses fora de norma és fer-les de manera autèntica, fugint d'una pretesa normalitat que ens restreny i ens vol fer encaixar a la força en una estructura caduca i patriarcal.


"Sis mesos d'hivern", de Marta Buchaca (Navona)

 

Amor i desamor van agafats de la mà. Queda clar a la primera novel·la de la dramaturga Marta Buchaca. Tot un testimoni del tràngol que suposa passar per un divorci enmig de la pandèmia.

"Perquè vull explicar el que va passar tal com va passar, sense artificis, sense mentides, sense subterfugis. I sí, va passar en plena pandèmia, i no, la pandèmia no va ser el motiu de la nostra separació."


"Divorci i aventura", de Leticia Asenjo (Segona perifèria)

 

El divorci se'l pren millor la protagonista de "Divorci i aventura", una mare que ronda els quaranta anys. S'acaba de separar i, després de tants anys de fidelitat, opta per triar i remenar en el mercat masculí. Si es pot comprar a l'engròs, no cal fer-ho al detall.

"Visc en dos mons: soc una dona antiga per dins i moderna per fora."

ARXIVAT A:
Sant Jordi
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut