Comín i Ponsatí han esperat Puigdemont a la sortida del tribunal

Llarena demana la detenció de Comín i Ponsatí aprofitant que són a Itàlia amb Puigdemont

El jutge del Suprem comunica a les autoritats judicials italianes que les seves euroordres també estan actives

RedaccióActualitzat

Nou moviment de Pablo Llarena, magistrat del Tribunal Suprem que va instruir el judici el procés: ha demanat a les autoritats italianes la detenció dels eurodiputats Clara Ponsatí i Antoni Comín, que són a l'illa italiana de Sardenya per donar suport a l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont arran de la seva compareixença davant del Tribunal d'Apel·lació de Sàsser.

La jutge de Sàsser havia citat Puigdemont aquest dilluns, deu dies després de deixar-lo en llibertat sense mesures cautelars l'endemà que fos detingut tot just baixar de l'avió quan va volar a Sardenya el 23 de setembre per participar en l'Aplec d'Adifolk, festival de cultura popular que es feia a l'Alguer.

En un escrit emès aquest dilluns, Llarena afirma que ha tingut coneixement pels mitjans de comunicació que Ponsatí i Comín són a Sardenya i, per aquest motiu, recorda a les autoritats que es troben en la mateixa situació legal que Puigdemont. Argumenta, en definitiva, que les ordres de detenció europees contra Ponsatí i Comín també estan actives, igual que la de Puigdemont.

Ponsatí, Puigdemont i Comín, somrients a la sortida del tribunal (Guglielmo Mangiapane / Reuters)

Aquest criteri de Llarena contradiu l'expressat per l'Advocacia General de l'Estat en un informe enviat al Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) en què considerava que les euroordres estaven suspeses mentre la justícia europea no resolgués la qüestió prejudicial formulada, precisament, per Llarena, al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) per saber en quins casos poden ser denegades les extradicions de persones contra les quals hi ha emeses euroordres.

És precisament a partir d'aquest informe, i en considerar, doncs, que no hi havia risc de detenció, que el TGUE va aixecar la immunitat de Puigdemont, Ponsatí i Comín el mes de juliol.

Es dona la circumstància que, des d'aleshores, l'expresident de la Generalitat s'ha desplaçat més d'una vegada públicament a França -país que acull una de les dues seus del Parlament Europeu, la d'Estrasburg- sense que hagi estat mai detingut.

L'expresident de la Generalitat ja ha declarat a Sàsser davant del Tribunal d'Apel·lació, que ha decidit suspendre l'extradició de Puigdemont fins que la justícia europea no es pronunciï.

En declaracions al programa de TV3 "Tot es mou", Ponsatí ha explicat que la policia italiana va identificar-la el dissabte, "en hores intempestives", però que estava tranquil·la ja que tenia la certesa que no la detendrien.

"Vam viatjar sabent que s'havia posat una alerta a la policia italiana perquè no se'ns pogués detenir"

Text íntegre dels escrits de Llarena:

 

 

ARXIVAT A:
Clara PonsatíToni ComínCarles PuigdemontPablo LlarenaTribunal Suprem Procés català
Anar al contingut