Itàlia suspèn l'extradició de Puigdemont fins que la justícia europea es pronunciï

El Tribunal de Sàsser accepta la petició de la defensa de Puigdemont d'ajornar la decisió, i l'expresident ho celebra amb els seus a la sortida

Actualitzat

Carles Puigdemont ja ha acabat la declaració al Tribunal d'Apel·lació de Sàsser. Ho ha fet content, celebrant amb les persones que l'esperaven fora la decisió de la justícia italiana, que ha decidit suspendre la seva extradició fins que la justícia europea es pronunciï.

A la sortida, l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont ha dit que estava "molto contento", i uns minuts després ha fet un tuit on confirmava la notícia tot lligant-la amb el nom de la sala on ha declarat.

Giovanni Falcone va ser un jutge italià que va dedicar-se a perseguir els crims de la màfia italiana fins que aquesta el va assassinar. 

Puigdemont oferirà una roda de premsa a dos quarts de set d'aquesta mateixa tarda per donar la seva versió dels fets. El seu advocat, Gonzalo Boye, ha celebrat amb un tuit la decisió del tribunal escrivint "justícia" en italià.

La Fiscalia i la defensa de Puigdemont han aconseguit el que havien demanat: que el tribunal italià ajorni la decisió fins que la justícia europea  digui la seva en aquest assumpte.

Puigdemont ha declarat aquest dilluns a les 11 del matí davant del tribunal, que estudiava la petició d'extradició després que el 23 de setembre la policia italiana el detingués a l'Alguer.

La defensa del líder de Junts per Catalunya afrontava la cita confiada que la justícia italiana arxivaria el cas, mentre que el magistrat instructor del Suprem, Pablo Llarena, ha insistit a reclamar-ne l'entrega a les autoritats italianes.

Puigdemont, satisfet amb la decisió del tribunal (Claudia Sancius / EFE)
 

Bèlgica té paralitzat el procediment d'extradició de Puigdemont a l'espera del que diguin els tribunals de la Unió Europea sobre la qüestió.

Mentrestant, Puigdemont ha sol·licitat noves mesures cautelars a la justícia europea per aturar aquest procediment. 

Diversos líders polítics s'han traslladat fins a Sardenya per donar suport a Puigdemont. També hi són els exiliats Toni Comín i Clara Ponsatí, a qui Espanya reclama també, però que no han tingut problemes amb les autoritats italianes a l'aeroport.

Llarena ha demanat aquest dilluns la detenció de tots dos al·legant que les seves euroordres també estan actives. De moment, tots dos han celebrat la decisió del tribunal juntament amb Puigdemont.

Clara Ponsatí i Toni Comín esperaven Puigdemont a la sortida del tribunal (Natàlia Segura / ACN)

La justícia italiana ja havia comunicat a Espanya que havia inclòs un avís en el sistema Sirene, el mecanisme de coordinació policial entre els països de la zona Schengen, per informar que no se'ls havia de detenir en arribar a Sardenya.


Boye ja hi confiava

L'advocat de Puigdemont, Gonzalo Boye, ja havia explicat aquest dilluns a primera hora a "El matí de Catalunya Ràdio" que portarien les declaracions del líder del PP Pablo Casado al tribunal de Sàsser com a prova de "persecució política". Aquest diumenge, Casado va prometre portar Puigdemont a Espanya per jutjar-lo.

Boye s'ha mostrat optimista i tranquil abans de la vista i confiava que Puigdemont podrà volar de tornada a Bèlgica aquest dimarts.


L'euroordre, activa

La policia italiana va detenir el president Carles Puigdemont a l'aeroport de l'Alguer, a Sardenya, el 23 de setembre. L'alarma es va activar per una euroordre que la justícia europea havia donat per suspesa, arran de la informació facilitada per l'Advocacia de l'Estat en nom d'Espanya.

Però resulta que l'euroordre seguia activa, tal com ha insistit el jutge instructor, Pablo Llarena. En una setmana, aquest magistrat ha enviat dos escrits a la justícia italiana per demanar que extradeixi l'expresident de la Generalitat per poder-lo jutjar a Espanya per sedició i malversació.

ARXIVAT A:
Carles Puigdemont
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut