Dones amb i sense hijab al Bazar Tajrish, a Teheran
Dones amb i sense hijab al Bazar Tajrish, a Teheran (Reuters/Majid Asgaripour)
Iran

L'Iran instal·la càmeres al carrer per enxampar i sancionar les dones sense hijab

Els aiatol·làs al·leguen que incomplir la llei del vel embruta la imatge espiritual del país i propaga la inseguretat

Les autoritats iranianes no estan disposades a cedir en el pols amb les dones que s'enfronten a l'obligatorietat de cobrir-se els cabells amb un vel.

En un intent de frenar l'extensió del desafiament femení als preceptes de l'estricte codi de vestimenta iranià, s'han començat a instal·lar càmeres de vigilància en carrers i llocs públics de diverses ciutats del país. Segons ha anunciat la policia iraniana en un comunicat, són càmeres destinades a identificar les dones que no portin hijab en llocs públics. Les infractores, asseguren, rebran "un missatge de text en què s'advertirà de les conseqüències" de la seva acció.

Segons reconeix la policia en un comunicat que ha difós l'agència de notícies oficial Mizan, la decisió de posar càmeres de vigilància als carrers és per "impedir la resistència contra la llei del hijab". Una resistència que, amb paraules de les autoritats iranianes, "embruta la imatge espiritual i propaga la inseguretat al país".

Dues dones iranianes caminen sota la pluja al mercat de les flors de Teheran
Dues dones iranianes caminen sota la pluja al mercat de les flors de Teheran (Reuters/Majid Asgaripour)

Des que el setembre passat es va conèixer la mort de Jina Mahsa Amini, una noia kurda de 22 anys, detinguda a Teheran per la "policia de la moral" per no portar ben posat el vel, cada dia més dones iranianes desafien el règim religiós, rebutgen el hijab i surten al carrer sense.

D'acord amb la llei islàmica de l'Iran, en vigor des de l'arribada dels aiatol·làs al poder el 1979, les dones estan obligades a cobrir-se els cabells i a portar roba llarga i ampla que dissimuli la figura. Les infractores s'enfronten a l'escarni públic, multes i detencions.

El líder suprem de l'Iran, l'aiatol·là Ali Khamenei
El líder suprem de l'Iran, l'aiatol·là Ali Khamenei (Reuters)

Els aiatol·làs consideren el hijab un dels fonaments de la nació iraniana i "un dels preceptes pràctics de la República Islàmica". El 30 de març, en plena onada de protestes, les autoritats de l'Iran van reafirmar-se en la importància de respectar aquest precepte religiós i van assegurar que no estaven disposats a recular en aquest tema.

Tot i que les forces de seguretat ha fet servir la violència i han reforçat la repressió per sufocar les protestes, les manifestacions s'han estès com una taca d'oli per tot el país. Des de fa mesos, i cada cop de forma més habitual, algunes dones es deixen veure sense hijab en centres comercials, restaurants, carrers i botigues, arriscant-se a una detenció per violar el codi de vestimenta oficial.

Cada cop són més les dones a l'Iran que desafien el preceptes de la llei islàmica i mostren els cabells en públic
Cada cop són més les dones a l'Iran que desafien els preceptes de la llei islàmica i mostren els cabells en públic (Reuters/ Majid Asgaripour)

Fa només una setmana es va fer viral un vídeo on es podia veure l'agressió que van patir dues dones que entraven en una botiga de Shandiz sense portar vel. Un home les va increpar i les va agredir. El botiguer va enfrontar-se amb l'agressor i el va fer fora. Les dones van ser detingudes i la policia va sancionar el propietari de la botiga per no haver tingut cura que es respectessin les normes socials i la llei del hijab al seu establiment.

Per evitar que circulin vídeos com aquest, la policia ha comminat els comerciants i propietaris dels locals a "vetllar pel compliment de les normes socials". Els fa així responsables si les dones hi entren sense cobrir-se els cabells i sense vestir roba adient segons la normativa religiosa.

 

ARXIVAT A:
FeminismeDrets humansLlibertat d'expressió Iran
Anar al contingut