Assortidors d'una gasolinera. (Foto: Reuters)
Hi ha desenes de detinguts acusats d'adulterar el gasoil amb connivència en alguns casos de les mateixes benzineres. (Foto: Reuters)
Madrid

L'IPC puja sis dècimes al març però es manté en el 2,2% interanual, tres dècimes més que a l'Estat

L'índex de preus de consum ha pujat sis dècimes al març a Catalunya respecte al mes anterior i la inflació interanual s'ha mantingut en el 2,2%. Són tres dècimes més que la mitjana espanyola, segons ha fet públic l'Institut Nacional d'Estadística. La inflació interanual espanyola, en canvi, s'ha moderat una mica i se situa en l'1,9%, la més baixa des de l'agost del 2010. Tant a Catalunya com a la resta de l'Estat els preus han pujat, sobretot, per l'encariment de la gasolina, el vestit i el calçat.

RedaccióActualitzat
L'IPC ha pujat set dècimes al març respecte al mes anterior al conjunt de l'Estat, sobretot per l'encariment de la gasolina, la roba i el calçat. No obstant, la taxa interanual ha baixat una dècima i s'ha situat en l'1,9%. Aquest descens de la taxa anual dels preus contrasta amb l'estancament registrat el passat mes de febrer, quan l'IPC no va variar i es va mantenir en el 2%.

La pujada de l'IPC al març a l'Estat és la segona consecutiva després de la del febrer, quan els preus es van incrementar un 0,1%, una pujada motivada, sobretot, per l'inici de la temporada primavera-estiu en el sector del tèxtil i del calçat.

En canvi, la rebaixa de la taxa interanual de l'IPC és deguda al comportament dels aliments i les begudes no alcohòliques, els altres béns i serveis i la vivenda. En el cas dels aliments, la taxa interanual es va reduir tres dècimes al març, fins al 2,3%, arran de l'abaratiment de les fruites fresques i la carn. Per la seva part, la taxa interanual dels altres béns i serveis va baixar tres dècimes al març, fins al 2%, per l'estabilitat dels preus de les assegurances respecte a l'augment registrat fa un any, ja que la taxa interanual de la vivenda va caure dues dècimes, fins al 3,1%, el seu nivell més baix en dos anys. El preu del gasoil per a la calefacció, a més, va pujar menys que el 2011.

Per contra, l'augment en tres dècimes dels preus en oci i cultura han augmentat la taxa interanual fins al 0,7%, sobretot per l'augment dels preus dels viatges organitzats, els jocs i joguines i els serveis recreatius.

A Catalunya, la inflació interanual es manté en el 2,2%. Al març, però, els preus a Catalunya han pujat sis dècimes, sobretot perquè s'ha apujat la gasolina i, per tant, el transport. I també per l'encariment del capítol de vestit i calçat.

Per províncies, Lleida és la que ha experimentat un repunt de la inflació més gran, de vuit dècimes, i la seva taxa interanual s'ha situat en el 2,5. La segueixen Tarragona, amb una pujada de set dècimes i una taxa interanual del 2,2%. A Barcelona i Girona els preus han pujat sis dècimes i les seves taxes interanuals s'han situat en el 2,3 i l'1,8% respectivament.
Anar al contingut