El judici porta obert des de l'any passat, quan l'acusada va intentar fugir (Christian Charisius/Reuters)
El judici porta obert des de l'any passat, quan l'acusada va intentar fugir (Christian Charisius/Reuters)

L'exsecretària nazi de 97 anys que va fugir d'un geriàtric, culpable de col·laborar en 10.000 crims

El tribunal l'ha condemnat a dos anys de llibertat condicional per la seva feina com a secretària en un camp de concentració nazi

La justícia alemanya ha condemnat a dos anys de llibertat condicional l'exsecretària d'un camp de concentració nazi que ara té 97 anys. L'ha considerat còmplice de més de 10.000 assassinats.

En un comunicat, el tribunal assegura que Irmgard Furchner va treballar com a secretària al camp d'extermini de Stutthof, a l'actual Polònia, entre el 1943 i el 1945, quan tenia 18 anys, i que va col·laborar en l'assassinat de 10.505 persones i l'intent d'assassinat de cinc.

El judici porta obert des de l'octubre de l'any passat, quan l'acusada va fugir de la residència abans del judici i va ser detinguda per la policia poc després.

És la primera dona en dècades jutjada a Alemanya pels crims comesos durant el nazisme i es tracta, també, del primer procés contra treballadors civils d'un camp d'extermini nazi.

Anteriorment, la justícia ja havia acusat Furchner de col·laborar en l'assassinat d'11.412 presoners, però no hi havia hagut prou proves per convèncer el tribunal fins ara.  


Irmgard Furchner, de 97 anys, està acusada de col·laborar en l'assassinat de milers de persones en un camp de concentració nazi

Aquest podria ser un dels últims judicis a Alemanya per crims del nazisme, a causa de l'avançada edat dels implicats.

El fiscal estatal, Maxi Wantzen, ha volgut posar en relleu la importància d'haver pogut completar el procés.

"És molt important que aquest judici s'hagi acabat, tant per als supervivents com per a nosaltres."

 

Era la secretària del comandant del camp

Amb 18 anys, Irmgard Furchner va treballar com a secretària del comandant del camp d'extermini, Paul Werner Hoppe, en els últims anys de la Segona Guerra Mundial.

La defensa ha aprofitat aquest fet per assegurar que l'acusada no tenia coneixement dels assassinats comesos a Stutthof. Però els jutges han rebutjat l'argument al·legant que Furchner "no era una jove secretària ingènua", ja que tenia accés a informació confidencial quan escrivia en paper les ordres del seu comandant.

Fotografia d'Irmgard Furchner de jove

Al camp de concentració de Stutthof hi van morir unes 65.000 persones per fam, malalties i assassinats a les cambres de gas.

En una de les declaracions finals a principis d'aquest mes, Furchner va dir que lamentava haver estat a Stutthof en aquell moment.

"Ho sento,  per tot el que va passar. Lamento haver estat a Stutthof en aquell moment."

 

 

 

ARXIVAT A:
JudicialNazismeAlemanyaSegona Guerra Mundial
Anar al contingut