L'exhumació de Franco fa revifar el debat sobre Lenin a Rússia

El cas de Rússia és molt més cridaner: fa 95 anys que el cos de Lenin és al punt més cèntric de Moscou, i els que entren a visitar-lo el veuen a cara descoberta

Manel AlíasActualitzat

A Rússia, de tant en tant, reapareix el debat de si ja ha arribat l'hora de treure la mòmia de Lenin del seu mausoleu. Els comunistes més nostàlgics s'hi oposen, mentre que l'Església ortodoxa hi dona suport. L'exhumació de Franco ha fet que la pregunta es torni a formular.

La pel·lícula "Lenin. Inevitable" s'acaba d'estrenar a Rússia. A la presentació davant de la premsa, el director, Vladímir Khotinenko, va fer aquest comentari:

"A Espanya s'han arriscat amb Franco i l'han enterrat amb la seva dona. A Lenin se l'ha d'enterrar amb la Nadiejda, i tot anirà bé."

 

 

L'exhumació de Franco ha despertat el debat -un cop més- sobre si li ha arribat l'hora a Lenin. Entre els periodistes que hi han donat el seu punt de vista, Mikhaïl Gurévitx, analista de Ràdio Kommersant FM. Creu que a Espanya s'ha utilitzat per mobilitzar l'electorat, però al Kremlin no li cal fer-ho.

"En primer lloc, les eleccions a Rússia tenen un paper molt menor; hi ha el dubte, fins i tot, de si existeixen. En segon lloc, crec que al Kremlin molts estarien d'acord a enterrar-lo. Però això podria afectar l'estabilitat, que és la gran ideologia del poder actual."

 

 

El cas de Lenin supera el de Franco perquè és al punt més cèntric de Moscou, a la plaça Roja, des de fa 95 anys i perquè els que entren a visitar-lo el tenen a cara descoberta. No veuen una tomba, sinó el cos embalsamat del líder bolxevic.

Per a la majoria, la pregunta no és si acabarà passant, sinó quan.

Liuba Sidorova: "Crec que tard o d'hora passarà. No pot ser aquí eternament."

Serguei Puixniàkov: "Mereix un lloc en la història, però no pas a la plaça Roja."

Mikhaïl Gurévitx: "Sembla del segle XVII o dels faraons egipcis."

 

 

També hi ha hagut articles aquests dies que han recordat que el Franco d'aquí va ser Stalin, que també estava embalsamat al costat de Lenin i es va decidir enterrar-lo gairebé en secret, però no gaire lluny: al panteó del Kremlin, que és a tocar.

ARXIVAT A:
Francisco FrancoMemòria històrica Rússia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut