Londres

L'exespia rus Aleksandr Litvinenko mor enverinat per una substància radioactiva i deixa una nota en què acusa Putin

L'exespia i periodista rus enverinat després d'iniciar una investigació sobre la mort de la periodista Anna Politkóvskaia ha mort aquest dijous a l'hospital de Londres on estava ingressat. En una nota que ha escrit abans de morir, Aleksandr Litvinenko ha acusat directament Putin. Els especialistes han determinat que al cos, així com en un bar i un hotel on va ser la víctima, hi havia l'isòtop radioactiu Polonium 210. Aquestes troballes han desfermat l'alarma social. Putin ha demanat a les autoritats britàniques que no s'especuli i que s'investiguin els fets. El Regne Unit ha manifestat a l'ambaixada russa que són davant un afer seriós.

Actualitzat

Litvinenko estava ingressat en una unitat de cures intensives de Londres, després que fes efecte un verí que li havien diluït en una beguda en un restaurant de sushi, segons va explicar ell mateix a Scotland Yard. Litvinenko havia quedat en aquell restaurant amb un suposat informador que li havia de passar documents sobre la mort de la periodista Anna Politkóvskaia.

Scotland Yard també ha informat que ha trobat restes de l'isòtop a casa de la víctima, al restaurant i en un hotel on s'allotjava abans de posar-se malalt i on es va reunir amb dos homes de nacionalitat russa. La policia ha dit que han engegat una àmplia investigació i que buscaran tots aquells que van estar en contacte amb l'exespia mort. Aquestes últimes troballes han desfermat una alarma social que ha obligat les autoritats a sortir al pas i afirmar que no hi ha cap perill per a la salut pública.

Nota inculpatòria

Un amic seu ha llegit a les portes de l'hospital una nota escrita per l'exespia abans de morir on acusa el president rus, Vladímir Putin, d'estar al darrere de l'enverinament i el qualifica de "despietat" i "brutal". "Vostè pot tenir èxit a silenciar un home, però els crits de protesta de tot el món ressonaran, senyor Putin, a la seva oïda la resta de la vida", conclou la nota. El pare de l'exespia, Walter Litvinenko, ha assistit a la lectura i ha afirmat emocionat que "aquest règim és un perill mortal per al món".

Putin demana que no s'especuli

A la cimera d'Hèlsinki, el president rus ha afirmat que "no hi ha raons per a una especulació d'aquest tipus". "La mort d'un home és sempre una tragèdia i la deploro i envio les condolences a la família", s'ha limitat a afegir Putin. Una portaveu del Ministeri d'Afers Estrangers britànic ha declarat que han tractat el tema amb l'ambaixada russa en una reunió rutinària per trametre'ls la serietat de la qüestió i reclamar-los tota la informació de què disposin.

Aleksandr Litvinenko

Antic membre del KGB exiliat al Regne Unit des del 2001 i crític amb el president Vladímir Putin, havia escrit llibres carregant contra el cap del Kremlin. Segons les seves investigacions, les autoritats russes van organitzar un seguit d'atemptats contra edificis l'any 1999 que van provocar 300 morts.

La seva tesi és que els atemptats van ser obra del KGB per atribuir-los als independentistes txetxens i poder justificar l'entrada de tropes russes a Txetxènia. El Kremlin, per la seva part, ha negat tota implicació en l'enverinament de Litvinenko, com també va fer amb la mort de Politkóvskaia i altres periodistes assassinats en els últims anys en atemptats a Rússia.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut