L'eurodiputada Ana Miranda, del BNG, demanant la il·legalització de la Fundació Franco al Parlament Europeu
L'eurodiputada Ana Miranda, del BNG, demanant la il·legalització de la Fundació Franco al Parlament Europeu
Estrasburg

L'Eurocambra aprova il·legalitzar les fundacions que exalten el feixisme

La iniciativa europea augmenta la pressió a Espanya perquè prohibeixi la Fundació Francisco Franco

RedaccióActualitzat

El Ple del Parlament Europeu ha aprovat aquest dijous al migdia una resolució que demana als països de la Unió que il·legalitzin totes les fundacions que "exaltin o glorifiquin el feixisme".

Després hauran de ser els estats, els que hauran de validar-ho, però, si la mesura acaba tirant endavant, en el cas d'Espanya suposaria la il·legalització de la Fundació Francisco Franco.

La petició ha estat consensuada per tots els grans partits polítics europeus i va acompanyada d'un llistat de casos concrets que exemplifiquen l'auge dels moviments feixistes i d'extrema dreta a Europa.

Quatre d'aquests exemples són espanyols: es fa referència a l'atac feixista a la seu de la Generalitat a Madrid per la diada del 2013, els actes xenòfobs d'Hogar Social a Madrid, la denúncia que la Fundació Francisco Franco va posar contra diversos activistes que protestaven al Pazo de Meirás i la decisió que ha pres el Congrés de retirar les restes del dictador del Valle de los Caídos per evitar que es converteixi en un lloc de pelegrinatge per als nostàlgics del franquisme.

 

 

Amb aquesta petició, el Parlament Europeu pretén pressionar els estats membres perquè actuïn davant d'aquests moviments i treballin per evitar que es normalitzi la seva presència i el seu discurs que sovint van acompanyats d'accions violentes. 

El Partit Popular i els liberals van posar com a condició per sumar-se a la proposta que no es fes menció explícita de cap entitat concreta.

La iniciativa de l'Eurocambra té l'origen en l'agressió que va rebre el mes passat una eurodiputada italiana d'esquerres per part d'un grup feixista.

Ana Miranda, eurodiputada del Bloc Nacionalista Gallec i una de les ponents de l'informe, lamenta el fet "excepcional" que a Espanya hi hagi una fundació dedicada a un dictador:

"No existeix una fundació Mussolini, no existeix una fundació Hitler, no existeix una fundació Salazar, però sí que existeix el 2018 una fundació Franco que, a més, ha comptat fins fa poc amb fons públics. I, per tant, volem que es prohibeixi. I ho demanem obertament perquè és una excepció a Europa.

En la resolució, l'Eurocambra expressa la preocupació per l'augment de les agressions feixistes a càrrec de grups ultres.

ARXIVAT A:
Antifeixisme Unió EuropeaMemòria històrica Parlament EuropeuExtrema dreta
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut