Moment en què els falangistes irrompen en ple acte a la delegació de la Generalitat a Madrid.
Madrid

Llibertat amb càrrecs per a 11 dels detinguts per l'assalt a la delegació de la Generalitat a Madrid durant la Diada

Se'ls imputa per presumptes delictes de lesions, atemptat i amenaces. El jutge els ha imposat la prohibició d'aproximar-se a menys de cent metres del centre cultural Blanquerna, on van passar els fets. El ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, compareixerà al Congrés a petició pròpia per donar explicacions sobre aquest atac ultradretà. Entre els implicats hi ha un cosí del ministre de Defensa.

RedaccióActualitzat
Onze dels dotze detinguts per la seva implicació en l'assalt a la delegació de la Generalitat a Madrid durant la Diada han quedat en llibertat amb càrrecs després de declarar davant del jutge, segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia. Se'ls imputa per presumptes delictes de lesions, atemptat i amenaces. El jutge els ha imposat la prohibició d'aproximar-se a menys de cent metres del centre cultural Blanquerna, on van passar els fets.

El ministre de l'interior, Jorge Fernández Díaz, compareixerà al Congrés a petició pròpia per donar explicacions sobre aquest atac ultradretà. Ho ha anunciat la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. Davant les crítiques per la falta de dispositius de seguretat institucionals en la seu del govern català a Madrid, la vicepresidenta només ha dit que les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat van actuar "amb agilitat". Sobre aquest mateix tema, Sáenz de Santamaría ha subratllat el fet que tots els partits rebutgessin dijous al Congrés i de manera unànime aquest atac. Així, ha qualificat de "molt bo que el Congrés, davant de qualsevol atac violent que rebi qualsevol formació política" sigui molt ferm i enèrgic en la condemna. "No hi ha distinció, els actes violents no són admissibles en cap cas", ha reiterat.

Preguntada sobre si el govern central preveu ara il·legalitzar algunes formacions d'extrema dreta, la vicepresidenta ha assenyalat que el PP, "com molts altres" ha estat un dels impulsors de la Llei de Partits, i que té la intenció de seguir aplicant-la en els termes que l'esmentada legislació assenyala.

Reforçar la la incitació a l'odi

A més, ha recordat que la reforma del Codi Penal comportarà un "reforç dels delictes referits a la incitació a l'odi", la qual cosa, segons la seva opinió, és un bon element per avançar en aquest camí.

"Haurem de treballar tots en la repressió d'aquestes conductes. Des del punt de vista col·lectiu, amb la Llei de Partits, i des del punt de vista individual, dotant-nos dels mecanismes que ens facin ser més eficaços", ha sentenciat.

Els radicals van entrar dimecres passat amb banderes espanyoles i símbols de grups ultradretans al centre cultural Blanquerna de Madrid proferint crits de "Catalunya és Espanya". Després d'agredir alguns dels assistents a l'acte de la Diada, entre ells un diputat català, un operador de càmera de TV3 i una nena de quatre anys, van arrencar la senyera que presidia l'acte i van llançar gasos irritants. Per aquests fets van ser detingudes 12 persones, si bé unas va ser posada en llibertat per la policia.

Les detencions es van fer arran de les denúncies del delegat del govern a Madrid, Josep Maria Bosch, i del diputat de CiU Josep Sánchez Llibre.

Un cosí del ministre de Defensa entre els detinguts

Entre els detinguts hi ha un històric d'Alianza Nacional, Iñigo Pérez de Herrasti Urquijo, que va ser condemnat l'any 2000 a 14 anys de presó per tinença d'armes i material inflamable. El seu objectiu eren els familiars de presos d'ETA que viatjaven a Madrid per a les visites als centres penitenciaris. L'home, de 56 anys, és fill de Ramón Pérez de Herrasti y Narváez, marquès d'Albaida, i de Begoña Urquijo Álvarez de Eulate, de la família dels marquesos d'Urquijo. La seva mare va ser durant molts anys tresorera d'Alianza Popular.

La germana gran d'Íñigo Pérez de Herrasti està casada amb Íñigo Méndez de Vigo, antic eurodiputat del PP i actual secretari d'Estat per a la Unió Europea. A més, la germana de Méndez de Vigo és la secretària general del Centro Nacional de Inteligencia.

Íñigo Pérez de Herrasti també és cosí, per part de mare, de Pedro Morenés Eulate, l'actual ministre de Defensa del govern espanyol.

Anar al contingut