L'opositor de Putin Aleksei Navalni surt de Rússia per ser tractat a Berlín
Aleksei Navalni, aquest dissabte quan l'han tret de l'hospital d'Omsk per portar-lo a Berlín (Reuters)

Les proves mèdiques reforcen la sospita que Navalni va ser enverinat

L'opositor rus segueix a Berlín en coma induït i l'estan tractant amb un antídot, mentre els metges apunten a una intoxicació amb una substància inhibidora i no saben l'afectació sobre el sistema nerviós

RedaccióActualitzat

Els exàmens mèdics practicats al líder opositor rus Alexei Navalni, hospitalitzat a La Charité de Berlin des de dissabte passat, reforcen la idea que el van enverinar.

"Els resultats clínics apunten a una intoxicació amb una substància inhibidora de colinesterasa", assegura el centre mèdic.

Encara no s'ha concretat de quina substància es tracta, tot i que l'hospital afirma que els efectes tòxics han estat confirmats per diversos laboratoris independents. Navalni segueix en coma, però l'equip mèdic no tem per la seva vida.

Els metges li practicaran anàlisis més profundes per determinar la causa del col·lapse que va tenir el polític rus, obligat a aterrar d'emergència amb l'avió amb què viatjava a Omsk (Sibèria).

Serà aquest dimarts quan possiblement podran avançar més resultats, tot i que els experts avisen que serà difícil provar l'enverinament pel temps que ha passat des del col·lapse.

 

Ara està sota tractament d'un antídot; però, segons l'hospital, la seva recuperació no és fàcilment previsible ni es poden descartar seqüeles al sistema nerviós. L'Oficina Federal d'Investigacions Criminals (BKA) s'encarrega de la seva custòdia i vigilància.

 

Valoracions mèdiques contradictòries

Navalni va ser traslladat dissabte passat a Berlín, per iniciativa de l'ONG Cinema for Peace. El seu entorn familiar va mantenir des del primer moment que havia estat enverinat i que el Kremlin retardava expressament la seva sortida de Rússia.

A Omsk, els metges russos mantenen en tot moment que el col·lapse que va tenir l'opositor s'explica per un "desordre metabòlic" i descarten la presència de verí al cos de Navalni.

"Hem rebut els resultats definitius de dos laboratoris, els quals indiquen que no s'han trobat substàncies quimicotòxiques que es puguin interpretar com verins o derivats", ha dit aquest dilluns Anatoli Kalinitxenko, subdirector de l'Hospital d'Omsk.

Rússia no deixa portar Navalni a Berlín, entre fortes sospites que l'han enverinat
Aleksei Navalni prenent-se el te amb què l'haurien enverinat, aquest dijous a l'aeroport de Tomsk

Les sospites apunten, però, que Navalni es va beure un te enverinat a l'aeroport de Tomsk, des d'on va agafava un vol de tornada a Moscou que va ser interromput pel seu col·lapse.

 

Altres casos d'enverinament

Aleksei Navalni és considerat el principal opositor de Vladímir Putin. Ha estat al punt de mira del govern del Kremlin des que el 2017 va ser la cara visible d'un moviment ciutadà contra la corrupció de l'Estat. Avui lidera la Fundació Anticorrupció (FBK) i el partit Rússia del Futur. Fins a dues vegades més ha estat atacat anteriorment, amb sospites d'enverinament.

El seu cas recorda el del també activista rus Piotr Verzilov, membre del grup de punk Pussy Riot, crític amb el sistema polític rus i el seu president, Vladímir Putin.

Verzilov va emmalaltir greument d'un dia per l'altre el setembre de 2018. El van hospitalitzar a Moscou, al principi per una greu pèrdua de visió i després per una fallada multi-orgànica. Cinc dies després, per les sospites d'enverinament, va ser traslladat a l'hospital universitari La Charité per ser tractat.

L'equip mèdic va apuntar al començament que els seus símptomes coincidien amb l'enverinament, però finalment no van emetre cap dictamen mèdic concloent.

El març del 2018, l'exagent rus Serguei Skripal i la seva filla Iulia van ser enverinats amb un gas nerviós militar, el Novitxok, de fabricació russa, a Salisbury (Regne Unit).

Tots dos es van recuperar de l'atac, mentre l'executiu de Theresa May va atribuir l'autoria a Rússia i això va desencadenar un conflicte diplomàtic de primer ordre.

 

Alemanya demana "total transparència"

El govern alemany ha demanat aquest dilluns "prudència i respecte" i ha deixat la informació de la situació mèdica de Navalni en mans de l'equip d'especialistes de l'hospital.

En una roda de premsa, el portaveu de l'executiu alemany, Steffen Seibert, ha mantingut la seva "exigència" que s'investigui amb "total transparència", davant la sospita que es tracta d'un enverinament.

ARXIVAT A:
Vladímir PutinRússiaAlemanya
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut