Tant l'advocat com la metgessa creuen que a Navalni l'han enverinat (Reuters)
La portaveu de Navalni assegura que l'han enverinat (Reuters)

Possible nou enverinament del líder opositor rus Aleksei Navalni, que està en coma

El polític va ser enverinat fa un any en una presó després de ser detingut per organitzar una manifestació no autoritzada contra Putin

RedaccióActualitzat

El líder opositor rus, Aleksei Navalni, podria haver estat enverinat, segons ha denunciat la seva portaveu aquest dijous. Navalni, de 44 anys, s'ha trobat malament durant un vol a Moscou des de la ciutat siberiana de Tomsk. El polític està en coma.

L'avió ha hagut de fer un aterratge d'emergència a Omsk, a Sibèria, ciutat on està ingressat. Navalni està hospitalitzat a l'UCI, inconscient i connectat a un respirador, segons la seva portaveu, Kira Yarmysh, que s'ha referit a un possible subministrament d'algun tipus de verí barrejat amb el te que s'havia pres.

Segons Yarmysh, els metges diuen que la toxina s'hauria absorbit més ràpid a través del líquid calent.

 

El subdirector de l'Hospital d'Urgències Núm. 1 d'Omsk, Nikolái Kalinichenko, ha dit que estan treballant per afirmar amb seguretat, durant el dia d'avui, que l'estat de Navalni ha estat provocat per un enverinament. "S'examina com una de les possibles causes, però se n'estudien d'altres que podrien haver provocat aquest greu quadre clínic", ha dit el subdirector, citat per l'agència Interfax.

Una persona a Moscou mira un vídeo del líder opositor Aleksei Navalni traslladat amb una ambulància a Omsk
Una persona a Moscou mira un vídeo del líder opositor Aleksei Navalni traslladat amb una ambulància a Omsk (EFE/EPA/SERGEI CHIRIKOV)


Enverinat fa un any

El polític rus, que s'ha significat per la lluita contra la corrupció al país, va ser enverinat l'any passat quan estava en un centre de detenció.

Amb les seves campanyes de denúncia de la corrupció entre els alts càrrecs del país i l'entorn del president Vladímir Putin, Navalni s'ha convertit en la principal pedra a la sabata del Kremlin.

Aleksei Navalni i la seva dona Iúlia durant les mobilitzacions d'aquests dies (Reuters)
Aleksei Navalni i la seva dona Iúlia durant mobilitzacions anticorrupció (Reuters)

Aquest juliol, Putin va obtenir un ampli suport a les urnes per perpetuar-se en el poder. Els russos van votar una reforma constitucional que li permetrà mantenir-se al Kremlin més enllà del 2024, concretament dos mandats més, fins al 2036. Serien 36 anys al capdavant del país. Això vol dir que Putin podria superar Ióssif Stalin, que va governar durant 29 anys, entre el 1924 i el 1953.

ARXIVAT A:
RússiaVladímir Putin
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut