Aleksei Navalni i la seva dona Iúlia durant les mobilitzacions d'aquests dies (Reuters)
Aleksei Navalni i la seva dona Iúlia durant mobilitzacions anticorrupcioó (Reuters)

Denuncien que han enverinat el líder opositor rus Navalni amb una substància química

Així ho afirma l'entorn de Navalni després que l'hospital li ha donat l'alta i l'han tornat a la cel·la per complir una pena de 30 dies

RedaccióActualitzat

La repressió contra els opositors a Rússia s'està accentuant aquests últims dies. Després del miler llarg de detencions d'aquest cap de setmana, hi ha hagut un nou episodi confús contra el líder opositor, Aleksei Navalni. Des del seu entorn s'afirma que l'han enverinat amb algun element químic. Concretament, els seus metges personals diuen que ha tingut una intoxicació amb una "substància química desconeguda", i que la seva vida "corre perill".

A Navalni el van traslladar aquest diumenge a l'hospital des de la presó per un atac agut d'al·lèrgia, segons la causa oficial, i aquest dilluns n'ha sortit. El cap de l'oposició extraparlamentària compleix 30 dies de pena per haver animat la gent a participar en la gran manifestació de protesta que es va fer dissabte a Moscou.

L'advocada del polític, Olga Mikhailova, ha explicat que quan el van portar a l'hospital, Navalni tenia la cara inflada i una forta reacció a la pell, tot i que mai havia presentat cap al·lèrgia. Una metgessa de la confiança del líder opositor avala l'argument de l'advocada. Mikhailova creu que pot haver estat enverinat i recorda que la responsable de l'hospital és membre del partit del govern, Rússia Unida.

"Ho han fet tot perquè desaparegués l'edema. Li han injectat prednisona en grans quantitats i l'edema ha desaparegut. Però no sabem com reaccionarà el cos a partir d'ara. És un enverinament amb alguna substància tòxica."


Poc després d'aquestes declaracions han donat d'alta Navalni. Algunes persones que van anar a l'hospital per saber quina era l'evolució del polític i fer-li costat van ser detingudes per la policia. Se les acusa de participar en una manifestació il·legal, pel sol fet de ser-hi.

 

Tant l'advocat com la metgessa creuen que a Navalni l'han enverinat (Reuters)

Segons l'organització que monitoritza les manifestacions, dissabte hi va haver exactament 1.373 detinguts. La xifra és altíssima perquè cal tenir en compte que no es tracta d'una acció massiva (12.000 manifestants segons la policia, 22.400 segons els organitzadors). La majoria ja han quedat en llibertat i hauran de pagar una multa.

El malestar prové de la decisió de la comissió electoral de vetar els candidats de perfil opositor en les eleccions al Parlament de Moscou del setembre. Però les mobilitzacions no s'aturen i ja hi ha una manifestació convocada per a dissabte que ve.

A Aleksei Navalni l'han detingut diverses vegades els últims anys i, fins i tot, també l'han condemnat per malversació.

 

ARXIVAT A:
Vladímir PutinDrets humans
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut