Les temperatures estivals han augment gradualment
Les temperatures estivals han augment gradualment

Les morts per calor disminueixen a Espanya, tot i l'augment de la temperatura mitjana

L'excepció són les morts per causes respiratòries en dones

Xavier DuranActualitzat

Les morts per causes circulatòries o respiratòries no han augmentat a Espanya en 35 anys tot i les temperatures superiors. Els autors d'un estudi coordinat des de l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) han arribat a aquesta conclusió després d'analitzar les temperatures i les defuncions diàries registrades a 47 capitals de província espanyoles durant els estius compresos entre 1980 i 2015. 

L'estudi, que té com a primer autor Hicham Achebak, investigador d'ISGlobal i del Centre d'Estudis Demogràfics (CED) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), s'ha publicat a la revista PLoS Medicine.

Els resultats mostren l'existència de dues tendències oposades. D'una banda, degut al canvi climàtic, la temperatura estival mitjana ha augmentat 0,33ºC per dècada. De l'altra, el risc de mortalitat associada a la calor ha disminuït gradualment. Segons els autors, això suggereix que la població espanyola s'ha anat adaptant per reduir la seva vulnerabilitat a les temperatures d'estiu.

El treball mostra resultats separats tant per la causa de mort com per sexe. El nombre de defuncions ha disminuït en tots els casos, tret de les morts per causes respiratòries en dones. De fet, les morts atribuïbles a la calor són més altes en el cas de les dones que dels homes i també és superior la seva vulnerabilitat a temperatures moderades i extremes. Aquesta diferència de gènere es manté, tot i que s'ha reduït en magnitud.

Segons Joan Ballester, investigador d'ISGlobal i un dels autors de l'estudi, que les morts hagin disminuït es deu a l'adaptació a les altes temperatures:

"Som menys vulnerables a la calor gràcies a una adaptació de la societat a les temperatures elevades i també al desenvolupament socioeconòmic experimentat durant les últimes dècades. Factors com les millores al parc d'habitatges, la popularització de l'aire condicionat, els avanços en els serveis de salut i la realització de campanyes de conscienciació podrien haver contribuït a la tendència observada."

No obstant això, Joan Ballester matisa que "encara no sabem si aquesta tendència a la baixa es mantindrà en cas que el canvi climàtic s'aguditzi en el futur".

L'adaptació amb aquests sistemes, però, pot dependre del nivell socioeconòmic, tot i que els autors no han tingut en compte aquest tema en el seu estudi.

Els investigadors han analitzat tot el rang de temperatures càlides i no s'han centrat només en les onades de calor. Durant la que es va produir a Europa l'estiu del 2003 es van produir més de 70.000 morts addicionals, segons un estudi publicat l'any 2008 a la revista Comptes Rendus Biologies.

Malgrat això, els investigadors assenyalen que les temperatures moderadament càlides provoquen més defuncions que les temperatures extremadament càlides, perquè aquestes últimes són menys habituals.

 

Els investigadors estan fent ara un estudi similar amb dades de tot Europa i preveuen tenir-lo acabat d'aquí uns mesos.

 

ARXIVAT A:
CiènciaSalutCrisi climàtica
Anar al contingut