Les eleccions generals, explicades en 10 gràfics: canvis de color i empats

El PP guanya en vots i escons però no té prou suports per formar govern

RedaccióActualitzat

La formació de govern serà una tasca molt difícil tant per al PSOE com per al PP. Tot i ser les forces més votades i haver augmentat el número de vots i d'escons respecte a les darreres eleccions al Congrés de Diputats. Ni Feijóo ni Sánchez podran formar govern amb els seus aliats tradicionals.

 

Els escons sumats de PP i VOX són 169. Mentre que els de PSOE i Sumar són 153. Cap de les dues combinacions arriba als 176 necessaris per a formar govern en primera volta. Si el PSOE rescatés el pacte d'investidura que va fer que Pedro Sánchez fos president a l'última legislatura, es quedaria amb 172 escons, és a dir, encara li faltarien 4 escons que ara mateix només pot aportar Junts.
 

Torna el bipartidisme

 

En número de vots, a tot Espanya, només hi ha 330.000 paperetes de diferència entre el guanyador, PP i el seu perseguidor, el PSOE. El Partit liderat per Feijóo ha aconseguit 3 milions de vots més si els comparem amb els que va aconseguir quan estava liderat per Pablo Casado, el 2019.

Per la seva banda, el PSOE, té un milió més de vots que fa 4 anys. Sumar, els aliats tradicionals del PSOE, han perdut més de 700.000 vots si els comparem amb els que va guanyar Podem el 2019 i Vox n'ha perdut 600.000.

PSOE i PP, els únics que guanyen vots a Catalunya

 

A Catalunya, PSOE i PP són les úniques formacions que han guanyat vots respecte a les eleccions del 2019, però ha estat el PSOE qui més augmentat, amb 400.000 vots de més si els comparem amb els resultats de fa quatre anys. El PSC ha guanyat a totes les demarcacions. La segona formació en nombre de vots és Sumar Comú, que ha perdut gairebé 100.000 vots. El PP n'ha guanyat 180.000.

Dretes i esquerres

 

Per blocs, la dreta espanyola té més del 45% de vots, mentre que l'esquerra té el 44%. Entre els dos blocs sumen gairebé el 90% dels vots i deixen un 10% residual als partits autonomistes.

Triple empat per a la segona posició a Catalunya

 

 

A Catalunya hi ha un empat d'escons entre tres formacions. Sumar Comú, Esquerra Republicana i Junts tenen 7 escons cadascun, mentre que el Partit Popular, en tindrà un menys.

 

Entre Sumar Comú, que és la segona força en número de vots, i Junts, que és la tercera, només hi ha 100.000 vots de diferència. Sumar Comú, ERC i Junts tindran 7 escons cada un i el PP, que té 469.000 vots, té 6 escons.

De la majoria vermella a la majoria blava per comunitats autònomes

 

El Partit Popular també ha guanyat a la majoria de les comunitats autònomes. Només Catalunya, Euskadi, Extremadura i les Canàries tenen una majoria socialista, mentre que comunitats com Madrid, Andalusia, Aragó, València, La Rioja i Castella-la Manxa han passat del vermell socialista del 2019 al blau conservador del PP a aquest any.

La tercera força

 

La cursa més ajustada és la de la tercera posició, ja que menys de 20.000 vots separen Vox -la tercera força- de Sumar -la quarta. Amb tot, Vox ha tret dos escons més que la formació de Yolanda Díaz.

 

Sobre el mapa, Vox és la tercera força a la majoria de les circumpscripcions espanyoles i Sumar és la tercera força a Galícia, Catalunya, Madrid, Illes Balears, Santa Cruz de Tenerife, València i Sevilla.

Catalunya, per municipis

Per municipis, el PSC ha estat la força més votada, a 462, mentre que Junts ho ha estat a 294. Esquerra ha guanyat a 158 municipis i Vox, a un: Sant Jaume de Frontanyà, al Berguedà.

 

 

 

ARXIVAT A:
Eleccions Generals 2023 - 23J
Anar al contingut