Imatge d'arxiu d'un grup d'estudiants (ACN)
Imatge d'arxiu d'un grup d'estudiants (ACN)

70-40-20, la piràmide que certifica la desigualtat de les dones en la ciència

Al segle XXI, les dones continuen sent minoria en l'àmbit científic i moltes nenes pensen, de ben petites, que els homes són més intel·ligents que les dones

RedaccióActualitzat

A Catalunya, el 40% de les professionals de l'àmbit científic són dones. I si mirem entre els llocs directius, la proporció baixa al 20%. A la Universitat, en canvi, les dones són més constants, i el 70% obtenen la titulació, un percentatge superior al dels homes.

L'any 2018 les dones continuen sent minoritàries en l'àmbit científic, tant acadèmic com professional.

Per combatre aquesta desigualtat de gènere en l'àmbit científic, les Nacions Unides van crear el Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència, que avui se celebra per tercer any. 

 

Notícia relacionada: Setze dones que demostren que ciència s'escriu en femení

 

Segons un informe publicat l'any passat per la revista "Science", la lluita per la igualtat ha de començar a les aules escolars i ben d'hora, perquè només amb 6 anys d'edat moltes nenes comencen a interioritzar que els homes són més intel·ligents que les dones. 

Això, i el fet que la tria de les disciplines acadèmiques que estudiem està influenciada per la percepció que tenim sobre la nostra pròpia intel·ligència, fa que menys nenes optin --encara avui en dia-- per estudis universitaris considerats difícils. Entre aquests predominen els de caire científic i tècnic, per bé que també n'hi ha d'altres com la filosofia.

Quines feines fan les dones que es dediquen a la ciència? TV3 ha pogut parlar amb tres dones que han aconseguit liderar equips científics. Són María García Paraja, que fa 12 anys que dirigeix un equip a l'Institut de Ciències Fotòniques de Barcelona, Isabel Fabregat, que lidera una recerca sobre el càncer de fetge a l'IDIBELL, i Teresa Tarragó, que ha creat una empresa al Parc Científic de Barcelona:

 

El programa "El Suplement" de Catalunya Ràdio, d'altra banda, ha conversat amb la neurobiòloga Mara Dierssen:

 

ARXIVAT A:
FeminismeCiència
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut