Solivella

Les dones de Solivella reivindiquen el xipella, el subdialecte que sobreviu al poble

Un documental protagonitzat per les dones grans del poble vol visibilitzar la dona al món rural i el parlar que encara resisteix a la Conca de Barberà

Actualitzat

"Homis", "xiquetis", "campanis". Així es pronuncien algunes de les paraules del xipella, el subdialecte que es parla a la zona de Solivella, a la Conca de Barberà. Ara, les dones grans del poble participen en un documental per reivindicar el paper de la dona al món rural i també per visibilitzar aquest parlar, que s'està perdent.

Del Pirineu al Priorat

El xipella és una variant dialectal fruit de la transició entre el català oriental i l'occidental. Pere Navarro Gómez, professor de Filologia Catalana de la URV, explica que es tracta d'un conjunt de parlars que anaven des del Pirineu fins al Priorat.

"Tots comparteixen una mateixa característica: que totes les "e" en posició de final de paraula, si són àtones, es pronuncien "i"."


Un dialecte en desús

El xipella, a banda de les terminacions, també té paraules pròpies. Pepita Español explica que quan arriba a casa es treu les sabates i es posa els "salèncios", és a dir, les sabatilles d'estar per casa. La paraula, diu, ve de silenci.

Dones com ella mantenen viu el dialecte, però són les úniques, està en desús. El parlen majoritàriament les persones grans i diu la Pepita que temen que sobrevisqui gaires anys més.

"A les escoles les mestres són de fora, llavors es va perdent. Per això quan em van parlar d'aquest projecte del xipella em va fer gràcia per realçar-lo, perquè és nostre."

 

La Pepita mostra una expressió en xipella brodada

El documental

Sílvia Iturria és regidora de Cultura de Solivella i ja fa temps que intenta promoure projectes que posin en valor el paper de la dona al món rural i també que donin visibilitat al xipella. El documental, explica la Sílvia, "és un treball sobre memòria oral, però ho fan en xipella".

L'estrena serà a la festa major de Solivella, el 15 d'agost, i la Sílvia explica que les dones del poble estan entusiasmades amb el projecte:

"És que els hi hem donat veu, i al final s'han empoderat i se senten importants, que és del que es tracta. Reivindicar i donar visibilitat a la dona del món rural."


Compromís amb la dona rural

La iniciativa forma part del projecte Som Xipella que l'Ajuntament ha impulsat precisament per donar visibilitat a la dona del món rural, i alhora recuperar un llenguatge en desús i en procés de desaparició.

La proposta ha estat escollida per formar part de Rural Experimenta, una iniciativa en col·laboració entre el Ministeri de Cultura i Esports i Medialab Prado, que vol ser un lloc d'intercanvi per desenvolupar projectes de caràcter experimental.

Aquesta iniciativa no és la primera que l'Ajuntament del poble engega per posar en valor el paper de la dona al món rural. L'estiu passat un carrer del poble va omplir-se de dones de Solivella immortalitzades en un mural de més de 40 metres de llargada.

Van convidar les dones per fer les fotos, però ningú els va explicar per què havien de servir. I el mural va aparèixer d'un dia per l'altre, coincidint amb el primer dia de la festa major.

Les dones han cosit expressions del xipella

Cosir les paraules

"Fa quatri gotetis i un fred que peli." Per recopilar paraules perdudes del xipella, a banda del documental, les dones de Solivella han cosit en bosses frases com aquesta. Es vendran juntament amb llibretes amb frases per promocionar i divulgar el xipella.

L'Ajuntament, l'any 2012, va publicar un glossari de paraules, frases i formes dialectals que s'utilitzen en les expressions verbals de Solivella. Les paraules es van recopilar amb la col·laboració dels solivellencs.

La filòloga i historiadora Carme Plaza i Arqué també va publicar un estudi anomenat "Mari, lis sopis són calentis (o una aproximació als parlars de la Conca de Barberà)." Hi descriu els trets fonètics "concrets, aparentment individuals" de sis pobles de la Conca de Barberà.

 

 

ARXIVAT A:
Cultura popular
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut