Barcelona

Les concessions de l'abastament d'aigua a Barcelona, sota sospita

Aigües Ter Llobregat i Aigües de Barcelona estan pendents d'auditories i processos judicials

Jordi FortunyActualitzat

Les dues grans concessions del servei d'abastament d'aigua a la regió de Barcelona, en mans de la societat concessionària Aigües Ter Llobregat, d'una banda, i de la societat mixta Aigües de Barcelona, d'una altra, estan en aquests moments pendents de diferents auditories i processos judicials que n'investiguen la legalitat, com explica un reportatge del "Valor afegit".

Les dues adjudicacions es van fer, casualment, al mateix temps, el 6 de novembre de 2012. Aquell dia, el govern de la Generalitat adjudicava la gestió de l'empresa pública Aigües Ter Llobregat a un consorci encapçalat per Acciona, per un període de 50 anys.

La missió d'Aigües Ter Llobregat és gestionar l'aigua en alta a nou comarques de la regió de Barcelona, amb 4,5 milions d'habitants. La gestió en alta consisteix a captar l'aigua dels pous, rius i embassaments i portar-la fins als dipòsits de cada municipi, abans de la distribució als usuaris finals.

Per aquesta concessió, el consorci encapçalat per Acciona hauria d'abonar a la Generalitat gairebé 1.000 milions d'euros durant els 50 anys, però l'adjudicació va ser impugnada pel grup Agbar i els jutjats van anul·lar el concurs. Llavors, el govern de la Generalitat va recórrer la decisió judicial i, ara, el futur de l'adjudicació està pendent del Tribunal Suprem, que pot trigar gairebé un any a pronunciar-se.

També el 6 de novembre de 2012 l'Àrea Metropolitana de Barcelona aprovava la creació de la societat mixta Aigües de Barcelona, en què el grup Agbar tindria un 85% del capital i l'Àrea Metropolitana, el 15%. Des de llavors, aquesta societat mixta s'ocupa de la gestió de l'aigua en baixa a la majoria de municipis metropolitans, amb prop de 3 milions d'habitants. La gestió en baixa consisteix a distribuir l'aigua des dels dipòsits municipals fins als usuaris finals.

La concessió d'Aigües de Barcelona acabarà l'any 2047 i, fins llavors, abonarà un cànon anual de 20 milions d'euros a l'Àrea Metropolitana. De tota manera, el fet que l'adjudicació es fet sense cap mena de concurs públic va provocar una allau de queixes d'organitzacions ecologistes i partits polítics. L'Oficina Antifrau va detectar "deficiències molt significatives" en el procés i, per això, el nou govern de l'Àrea Metropolitana, presidit per Ada Colau, ha anunciat que farà "una auditoria economicofinancera i jurídica independent per tal d'avaluar la situació".

Els dos conflictes han atiat la preocupació d'organitzacions ecologistes i forces polítiques d'esquerra per les conseqüències de la gestió privada de l'aigua en les tarifes del servei, que des del 2012 s'han encarit un 31,3% a la província de Barcelona. Per això, dies enrere el Parlament de Catalunya va instar el govern de la Generalitat a recuperar la gestió pública d'Aigües Ter Llobregat.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut