Les comunitats autònomes podran adaptar les franges horàries segons el seu clima
Els nens menors de 14 anys no caldrà que surtin a les hores de més calor (EFE / Toni Albir)

Les comunitats autònomes poden avançar o endarrerir dues hores les franges horàries

El conseller Miquel Buch ha obert la porta a canviar les franges horàries a Catalunya: "s'estudiarà i s'actuarà"

Actualitzat

Les comunitats autònomes poden canviar les franges horàries en què cada col·lectiu pot sortir al carrer per adaptar-les al clima de cada territori. Ho va explicar el ministre de Sanitat, Salvador Illa, aquest divendres, i aquest dissabte el Butlletí Oficial de l'Estat estableix que es poden avançar o endarrerir dues hores sempre que no s'incrementi la seva durada.

L'ordre ministerial habilita les comunitats autònomes per canviar els horaris establerts fins ara sense necessitat d'obtenir l'autorització de govern.

Davant aquest l'anunci d'Illa, el conseller d'Interior, Miquel Buch, ha obert la porta a canviar la sortida d'alguns col·lectius a Catalunya per evitar les hores de màxima calor.

 

També ha criticat la gestió del govern espanyol en l'estratègia de desconfinament i ha utilitzat aquest anunci d'Illa com a exemple:

"Nosaltres vam proposar franges horàries, ens van dir que no; Madrid les va posar, i ara ens torna la capacitat per posar aquestes franges. Aquí hi ha hagut molt poc sentit comú."

En una entrevista a RAC1, Buch ha explicat que quan tingui les capacitats per canviar les franges, "s'estudiarà i s'actuarà".


Les franges diferenciades s'han de mantenir

La potestat de les comunitats autònomes es tradueix en la possibilitat de moure les franges dues hores amunt o avall, però "caldrà mantenir la distinció entre diferents col·lectius", ha dit Illa.

Per exemple, ha explicat el ministre de Sanitat, no cal que els nens menors de 14 anys surtin a les hores de més calor, però cal mantenir una franja per a les seves sortides:

"Hem acordat que totes les CCAA poden adaptar l'horari de les franges a les condicions climàtiques del seu territori, i es deixa al seu parer, tot i que cal respectar la distinció entre els diferents col·lectius i es dona un marge de dues hores per moure les franges."


Amb tot, Illa ha afirmat que "és important" que es mantinguin les franges horàries, tot i que les activitats permeses a la fase 1 no estan sotmeses a aquest sistema de franges.

 

Illa va fer l'anunci aquest divendres i va explicar que la qüestió queda recollida en una ordre ministerial amb les activitats permeses en cada territori en funció de la fase de desescalada en què es troba.

Els aspectes d'aquest inici de l'etapa 1 a bona part del territori de l'Estat es publiquen aquest dissabte al Butlletí Oficial de l'Estat. A Catalunya, només entraran en aquesta nova fase les regions sanitàries de l'Alt Pirineu i Aran, el Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre.

D'aquesta manera, en els territoris que entren en la nova fase de desescalada es recomana fer esport només a les hores establertes, però es podrà anar a les terrasses dels bars sense limitació horària.

ARXIVAT A:
Coronavirus
Anar al contingut