Les claus de la vaga mundial pel clima: qui convoca, on i per què
La Terra i els manifestants estan cansats, explica aquesta pancarta a Lausana, a Suïssa (Reuters)

Les claus de la vaga mundial pel clima: qui convoca, on i per què

Diverses convocatòries culminen una setmana de mobilitzacions a tot el món

RedaccióActualitzat

Aquest divendres se celebra la vaga mundial pel clima, que culmina una setmana de mobilitzacions.

Qui convoca?

El moviment Fridays for Future ha fet la crida a la vaga mundial, per protestar aquest divendres contra la inactivitat dels governs davant de la crisi climàtica. Els inicis del moviment es remunten a l'agost del 2018, quan Greta Thunberg va començar a seure cada divendres davant la seu del Parlament suec per demanar accions contra la crisi climàtica.

Nombroses entitats s'han adherit a la convocatòria i han promogut diverses activitats.


Per què la convoquen?

En el manifest de convocatòria es denuncia que la situació actual "és conseqüència directa del nostre sistema extractivista i consumista, que prioritza el benefici econòmic a mantenir la vida". I s'assenyala:

"Se sacrifica la humanitat i la biosfera perquè un reduït nombre de persones pugui continuar acumulant injustament grans quantitats de diners i riquesa."

Els redactors del manifest creuen que tot això pot canviar i conclouen dient: "Exigim el dret a la vida: som la natura defensant-se a si mateixa."


On són les convocatòries?

La vaga és estudiantil i de consum, amb mobilitzacions en carrers i centres de treball. Però està oberta a tots els ciutadans.

Les convocatòries a Barcelona es poden consultar a la web d'Emergència Climàtica. L'acte principal és la manifestació que ha de començar a les sis als Jardinets de Gràcia i que arribarà a plaça Catalunya. Fridays for Future Barcelona ha ensenyat el recorregut en el seu compte de Twitter.

 


També hi ha convocada una aturada a les escoles que s'hi vulguin adherir.

Vídeo relacionat: Especial InfoK sobre la crisi climàtica


A Girona, la manifestació està convocada també a les sis de la tarda a la plaça del Vi. A Tarragona començarà a la mateixa hora a la plaça Imperial Tarraco. A Lleida serà a la plaça de la Paeria. I també hi ha convocatòries a Igualada, Mataró, Mollet del Vallès, Palamós, Reus, Sant Vicenç dels Horts i Sabadell.

Al migdia, el Sindicat d'Estudiants ha convocat a una manifestació a la plaça Universitat de Barcelona. A Tarragona, la convocatòria és a la mateixa hora a la plaça Imperial Tarraco; a Girona, a la plaça 1 d'Octubre, i a Palma, a la plaça del Tub.


Manifestacions a altres continents

En altres continents, a causa de la diferència horària, ja s'han fet manifestacions. Uns 500 estudiants han sortit al carrer a Seül, la capital de Corea del Sud. La marxa ha acabat davant de la Casa Blava, seu oficial i residència del president, on han exigit accions governamentals contra la crisi climàtica.

 

Uns estudiants esperen que comenci la manifestació pel clima a Seül (Reuters)


I a Wellington, capital de Nova Zelanda, unes 40.000 persones han ocupat els carrers propers al Parlament. Es tracta d'una de les manifestacions més nombroses que s'han vist en aquest país.

ARXIVAT A:
Crisi climàtica
Anar al contingut