Laura Borràs, fora del Parlament: la mesa li retira definitivament l'escó

Divendres 9 de juny hi haurà el ple per escollir el relleu a la presidència

Actualitzat

Laura Borràs ja no és diputada del Parlament de Catalunya. La decisió l'ha pres la mesa després que el Tribunal Suprem (TS) ha tombat les mesures cautelars que va presentar el Parlament contra la decisió de la Junta Electoral Central (JEC) de retirar-li l'acta de diputada sense sentència ferma.

El divendres dia 9 de juny, a les 12 del migdia, hi haurà el ple per escollir el relleu a la presidència del Parlament. Aquest dimecres, Oriol Junqueras assegurava que la presidència hauria de ser, de nou, per un representant de Junts.

Borràs ja va perdre la presidència del Parlament aviat farà un any, el 28 de juliol passat, en ser suspesa com a diputada per decisió, també, de la mesa, amb els vots del PSC, ERC i la CUP. Des de llavors, ha assistit als plens des de la tribuna de convidats, sense dret a votar ni a intervenir.

La suspensió li va arribar quan el TSJC li acabava d'obrir judici oral acusada de prevaricació i falsedat documental. Finalment, l'expresidenta del Parlament va ser condemnada aquest març a 4,5 anys de presó i 13 d'inhabilitació per fraccionament de contractes a la Institució de les Lletres Catalanes (ILC).

Borràs ha qualificat, no sense ironia, d'"obedients i bons minyons" els membres de la mesa que li han retirat l'acta de diputada. En un piulada feta aquest dijous a la nit, ha afirmat que, "si la diligència que han mostrat en obeir l'estat estigués al servei d'obeir els ciutadans de Catalunya, ja seríem independents":


Vot en contra de Junts

La secretària segona de la mesa, Aurora Madaula, de Junts, ha explicat que ha votat en contra de la decisió, per "no participar en la ingerència judicial al Parlament".

Madaula ha lamentat que "massa vegades" hi ha hagut, diu, "ingerències judicials i repressió política espanyola, amb la col·laboració partidista interior".

També ha assegurat que el grup no té "cap pressa" per fer un ple per escollir una nova presidència, i que el primer que faran és "informar la presidenta i escoltar què vol fer ella".

Madaula ha comparegut just després de la reunió (ACN/Sílvia Jardí)

Així mateix, ha criticat que la decisió s'hagi pres quan la sentència encara no és ferma i sense esperar "ni un requeriment de la JEC". "He demanat per què tenien tantes presses", ha explicat Madaula.

"Per enfortir, abans, cal no lesionar", ha dit en referència a la proposta de Pere Aragonès de fer un "front comú" a les eleccions generals.


Anna Erra, a totes les travesses per ser la nova presidenta

Junts ha assegurat que no prendrà cap decisió sobre la nova presidència fins que la mateixa Borràs faci una proposta al partit, però fa temps que els precedents van dur la direcció a tenir clar que Borràs quedaria fora de la cambra catalana.

Els passos a seguir ara que ha arribat el moment estan decidits. Primer, mantenir-la com a presidenta del partit. I segon, acceptar-ne el relleu al Parlament i deixar fora de dubte cap opció d'allargar la interinitat.

La fins ara alcaldessa de Vic, Anna Erra, és qui fins ara ha estat a totes les travesses per ser la nova presidenta. És diputada i també vicepresidenta del partit. Pel que fa a l'escó, el següent de la llista de Junts és Antoni Castellà.

Anna Erra ha estat l'alcaldessa de Vic des del 2015 i és vicepresidenta de Junts (Parlament de Catalunya/Sergio Ramos Ladevesa)

Tombades les mesures cautelars

Tant el Parlament com Laura Borràs van demanar al Suprem que suspengués l'ordre de la JEC de retirar-li l'escó. Les demandes pretenien la aquest pas s'ajornés mentre l'alt tribunal no hagi decidit sobre el fons de la causa.

Els magistrats ja van descartar la petició de Borràs, i aquest dijous han donat la mateixa resposta a la del Parlament.

Just després d'això, la vicepresidenta del Parlament ara en funcions de presidenta, Alba Vergés, ha convocat la reunió de la Mesa i la Junta de Portaveus en què s'ha pres la decisió final.

Alba Vergés, a la reunió de la junta de portaveus d'aquest dijous (ACN/Sílvia Jardí)

Els Comuns volen passar pàgina

Coincidint amb la decisió, el portaveu dels Comuns al Parlament, David Cid, ha reclamat obrir "una nova etapa". Cid ha assegurat que ara toca "passar pàgina" i "deixar de tenir una presidenta condemnada per un cas de corrupció".

"I la presidència del Parlament no pot ser de Junts per designi diví i passi el que passi", ha advertit, i ha afegit que cal que sigui "una presidència progressista i d'esquerres".

Precisament per això ha anunciat que els comuns plantejaran com a candidat el diputat Joan Carles Gallego al ple del divendres vinent, que ha d'escollir nou president.

 

Presidenta des del març del 2021

Laura Borràs va arribar a la presidència del Parlament el 12 de març del 2021 amb els vots de Junts i ERC, que en aquell moment encara estaven negociant l'acord de govern que va dur Pere Aragonès a la presidència de la Generalitat.

Borràs havia estat la candidata de Junts a les eleccions del 14F, en què va quedar en tercera posició amb 32 diputats, superada pels 33 del PSC i els també 33 d'ERC.

Des d'ara fa un any, Borras és la presidenta Junts per Catalunya, fruit de l'acord amb Jordi Turull per liderar conjuntament la formació.

Laura Borràs va arribar a la presidència per l'acord entre Junts i ERC (ACN)
Borràs, a la Mesa del Parlament
Borràs, a la mesa del Parlament (Europa Press / David Zorrakino)
ARXIVAT A:
JudicialJuntsLaura BorràsParlament de Catalunya
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut