Aragonès, 132è president: "Toca arremangar-nos sense por de patir cap esgarrinxada"

El republicà pren possessió com a president de la Generalitat en una cerimònia senzilla al Pati dels Tarongers, amb diversos simbolismes

R. RadóActualitzat

Pere Aragonès ha pres possessió com a president de la Generalitat aquest dilluns al vespre al Pati dels Tarongers del Palau de la Generalitat. Tres dies després d'haver estat investit al Parlament amb els vots dels 74 diputats d'Esquerra, Junts i la CUP, Aragonès ha promès el càrrec en una cerimònia plena de lligams amb la Generalitat republicana.

En el seu discurs, just després de prometre el càrrec, el ja 132è president de la Generalitat s'ha compromès a "donar-ho tot" per fer possible la construcció d'un camí "cap a la Catalunya pròspera, justa, verda, feminista i plenament lliure que volem per als nostres fills i les nostres filles".

Aragonès ha fet un discurs amb un alt contingut social, insistint en "la transformació social, ecologista, feminista i democràtica" que es va comprometre a dur a terme en el discurs d'investidura de dijous passat al Parlament.

 

Aragonès, aquest dilluns al vespre al Palau de la Generalitat
Aragonès aquest dilluns al vespre al Palau de la Generalitat (EFE/Alejandro García)

 

"El país necessita alçar de nou el cap"

Aragonès ha començat reconeixent la situació complicada que viu Catalunya. El primer president d'Esquerra des de Josep Tarradellas ha afirmat que "el sotrac és gran i durant massa temps no ens ha deixat avançar", però ha defensat que "el país necessita alçar de nou el cap i obrir una nova etapa" i fer-ho "sense més dilació".

"Soc perfectament conscient del moment transcendent que vivim com a país. La situació és enormement complicada. A tots els nivells: sanitari, social, econòmic, democràtic... Fins i tot a nivell lingüístic. Fins i tot a nivell emocional."

En aquest sentit, ha dit que "toca arremangar-nos sense por de patir cap esgarrinxada" i "és l'hora d'esllomar-nos cada dia com ningú" per aconseguir "desbrossar el camí", tenint clar que "qui obre pas sol ser qui més s'embruta".

 

Pere Aragonès, en el moment de prometre el càrrec de president de la Generalitat
Pere Aragonès en el moment de prometre el càrrec de president de la Generalitat (EFE/Alberto Estévez)

 

"El repte és majúscul"

El nou president de la Generalitat ha reconegut que el repte que es proposa "és majúscul" i que és "plenament" conscient de les dificultats que té al davant: "Una crisi social i econòmica que ens ofega, que posa en risc la cohesió del país i que accentua les dificultats que divideixen la societat", ha dit.

Davant d'això, s'ha mostrat partidari de buscar "la prosperitat compartida i el benestar per a tothom", sense deixar-se ningú i sense oblidar cap territori.

"Hem d'avançar de nou, fent progressar els drets socials i reforçant l'estat del benestar. El que atén tota la ciutadania. El que ens cohesiona. El que fa arribar la prosperitat econòmica a tothom. El que provoca canvis i transformacions de fons. El que busca el país sencer. El que treballa pel país sencer. L'autènticament transformador. L'autènticament revolucionari."

 

Pere Aragonès, amb la seva esposa, Janina Juli, i la seva filla, Clàudia. arribant a la plaça de Sant Jaume
Pere Aragonès amb la seva esposa, Janina Juli, i la seva filla, Clàudia, arribant a la plaça de Sant Jaume (EFE/Marta Pérez)

 

Torra col·loca la medalla a Aragonès

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha llegit el decret de nomenament d'Aragonès com a president de la Generalitat i, just després, Aragonès ha promès complir amb les obligacions del càrrec.

En el discurs, Aragonès ha dedicat unes paraules al seu antecessor en el càrrec, Quim Torra, a qui ha agraït la "dedicació al país durant uns anys extremadament difícils", i ha fet referència a la recuperació de les institucions, a la pandèmia del coronavirus i a una inhabilitació que ha qualificat d'"injusta". Precisament ha estat Torra l'encarregat de col·locar-li la medalla de president de la Generalitat.

 

Torra col·loca a Aragonès la medalla de president de la Generalitat
Torra col·loca a Aragonès la medalla de president de la Generalitat (EFE/Alberto Estévez)

 

Ha estat un trencament respecte a la presa de possessió de Torra, que va renunciar a posar-se la medalla per recalcar l'excepcionalitat política del moment, marcada per la vigència de l'article 155 i la presó i l'exili de Carles Puigdemont i la majoria de membres del seu govern.

El fet que la presidenta del Parlament llegís el decret ha estat una altra diferència respecte a l'acte de fa tres anys, quan ho va fer l'aleshores secretari del govern, Víctor Cullell.

 

Homenatge a Companys i als treballadors públics

La presa de possessió d'Aragonès ha estat un acte amb aforament reduït, per complir amb les recomanacions contra la Covid-19. Entre els assistents, limitats a una quarantena, hi havia l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; el líder d'Esquerra, Oriol Junqueras; el secretari general de Junts, Jordi Sànchez, i el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart. Junqueras, Sànchez i Cuixart tenien un permís penitenciari.

 

Jordi Cuixart, Jordi Sànchez i Oriol Junqueras, en la presa de possessió de Pere Aragonès
Jordi Cuixart, Jordi Sànchez i Oriol Junqueras en la presa de possessió de Pere Aragonès (EFE/Alberto Estévez)

 

En representació del govern espanyol hi havia el ministre de Política Territorial i Funció Pública, Miquel Iceta, i la delegada de l'executiu a Catalunya, Teresa Cunillera.

Iceta i Junqueras s'han saludat breument en la primera vegada que coincidien des que el president d'Esquerra va entrar a la presó, la tardor del 2017. Sànchez i Cuixart també s'han saludat amb el primer secretari del PSC. En les trobades també hi havia presents l'expresident de la Generalitat José Montilla i el cap de l'oposició, Salvador Illa.

 

Oriol Junqueras parla amb Miquel Iceta i Teresa Cunillera al Pati dels Tarongers, després de la presa de possessió de Pere Aragonès
Oriol Junqueras parla amb Miquel Iceta i Teresa Cunillera al Pati dels Tarongers, després de la presa de possessió de Pere Aragonès

 

Aragonès ha arribat amb molta puntualitat al Palau de la Generalitat, a un quart de nou del vespre, i ha col·locat un clavell a la llamborda Stolpersteine en record del president de la Generalitat Lluís Companys que hi ha a la plaça de Sant Jaume.

 

Aragonès col·loca un clavell a la llamborda en homenatge a Lluís Companys que hi ha a la Plaça de Sant Jaume
Aragonès col·loca un clavell a la llamborda en homenatge a Lluís Companys que hi ha a la plaça de Sant Jaume (EFE/Alberto Estévez)

 

Ja a l'interior del Palau de la Generalitat, Aragonès ha saludat el major Josep Lluís Trapero i ha passat revista a la formació de Mossos d'Esquadra.

Després ha saludat representants de treballadors públics que han estat en primera línia en la lluita contra la pandèmia del coronavirus, entre els quals hi havia personal sanitari, treballadors de Protecció Civil, una directora d'escola, una agent dels Mossos d'Esquadra, personal de neteja d'un CAP i la primera infermera que va posar una de les vacunes.

Ja al Pati dels Tarongers, el president electe s'ha aturat davant els bustos dels presidents de la Generalitat Lluís Companys i Francesc Macià.

Abans que comencés la cerimònia, el grup Ginestà ha interpretat "Estimar-te com la terra", una cançó escollida per Aragonès.

 

Una formació dels Mossos d'Esquadra saluda Aragonès al Palau de la Generalitat
Una formació dels Mossos d'Esquadra saluda Aragonès al Palau de la Generalitat (EFE/Marta Pérez)

 

Vox, Ciutadans i PP no assisteixen a l'acte

En la cerimònia no hi havia cap representant de Vox, Ciutadans ni el PP. El president del grup parlamentari de Cs, Carlos Carrizosa, ha anunciat unes hores abans que no participarien en un acte que ha descrit com "el tret de sortida a un altre cop contra la democràcia":

 

 

Vox i el PP tampoc han assistit a l'acte. Els populars han assenyalat "el manteniment de l'aposta rupturista" del nou executiu com la raó per la qual ni el seu líder, Alejandro Fernández, ni cap altre dirigent de la formació han anat al Palau de la Generalitat.

 

Confirmats els noms de tot el govern

Aragonès anunciarà públicament aquest dimarts els consellers i conselleres del futur govern de la Generalitat. Aquest dilluns, però, s'han confirmat tots els noms de l'executiu.

 

Els 14 consellers del govern Aragonès, vuit dones i sis homes
Els catorze consellers del govern Aragonès, vuit dones i sis homes

 

El vicepresident serà Jordi Puigneró, fins ara conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública. Com a número dos del govern, un càrrec que correspon a Junts, s'havia donat per fet el nom d'Elsa Artadi, que la setmana passada va renunciar a formar part de l'executiu.

Els primers noms de les conselleries de Junts que es van confirmar són els de tres independents: el periodista i exdirector de la Fundació La Caixa Jaume Giró serà conseller d'Economia; l'actual secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ocuparà la cartera de Salut, i l'exdelegada de la Generalitat als Estats Units Victòria Alsina s'encarregarà d'Acció Exterior i Transparència.

La resta de consellers de Junts seran la diputada al Congrés Lourdes Ciuró, que serà la pròxima consellera de Justícia; la fins ara portaveu de Junts al Parlament, Gemma Geis, que encapçalarà el Departament de Recerca i Universitats, i l'exdiputada Violant Cervera, que dirigirà la Conselleria de Drets Socials.

 

Pel que fa als departaments d'Esquerra, aquest dilluns ha transcendit que la catedràtica de Ciències Polítiques a la Universitat Pompeu Fabra Tània Verge s'encarregarà de la nova Conselleria de Feminismes i Igualtat.

En els darrers dies s'ha sabut també que l'exdiputat del PSC Joan Ignasi Elena, que va ser coordinador del Pacte Nacional pel Referèndum, serà el conseller d'Interior.

En la resta de departaments en mans dels republicans, la número dos per Barcelona i persona de confiança d'Aragonès, Laura Vilagrà, tindrà la Conselleria de la Presidència; l'expresident del Parlament Roger Torrent ocuparà la cartera d'Empresa i Treball; Josep Gonzàlez-Cambray s'encarregarà del Departament d'Educació, i Teresa Jordà repetirà a Acció Climàtica, Agricultura i Alimentació.

L'últim nom que quedava pendent era el de la titular de Cultura, que serà Natàlia Garriga, actual secretària de Política Cultural, Educació i Esports del partit.

 

 

 

ARXIVAT A:
Pere AragonèsGeneralitat de CatalunyaERCEleccions Parlament Catalunya 2021
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut