La presidenta del Parlament, Laura Borràs, i l'exconseller Jordi Turull durant el congrés de Junts a Argelers (ACN / Natàlia Segura)
La presidenta del Parlament, Laura Borràs, i l'exconseller Jordi Turull durant el congrés de Junts a Argelers

Borràs i Turull relleven Puigdemont i Sànchez al capdavant de Junts

Puigdemont ha reclamat a la nova direcció mantenir-se ferms per fer front a l'estat espanyol

RedaccióActualitzat

Junts ha renovat la direcció en un congrés que se celebra a Argelers. Laura Borràs i Jordi Turull, en candidatura única, substitueixen Carles Puigdemont i Jordi Sánchez. En el discurs de comiat, Puigdemont ha reclamat fer front al que ha anomenat "doctrina de l''a por ellos'" i Sànchez ha fet una crida a reprendre les mobilitzacions.

Els militants han validat la nova direcció del partit, una única candidatura conjunta que van acordar Laura Borràs, presidenta del Parlament, i l'exconseller Jordi Turull. El lideratge de la nova etapa de Junts per Catalunya es va aconseguir després de llargues negociacions i representa la unió de dues tradicions.

De les 6.010 persones que podien votar, Borràs ha obtingut 1.776 vots, un 78,5% del total de vots que s'han emès per a la presidència del partit (2.261). Turull n'ha sumat 1.854, el 92% dels vots registrats en el bloc de la secretaria general (2.014).

Anna Erra, nova secretària de Relacions Institucionals, també ha aconseguit més vots que Borràs, amb 1.791.


Aval a tota l'executiva

La nova direcció deixa, doncs, Laura Borràs com a presidenta del partit acompanyada dels vicepresidents Josep Rius, Aurora Madaula, Francesc de Dalmases i Anna Erra. Jordi Turull és el secretari general, amb David Torrents com a secretari d'Organització i Teresa Pallarès a les finances.

Una altra de les incògnites era com quedava l'executiva. A la llista hi ha diputats com Jaume Alonso-Cuevillas, Joan Canadell o Mònica Sales, els consellers Jaume Giró, Gemma Geis i Violant Cervera, i els exconsellers Miquel Sàmper i Damià Calvet.

Per entrar a la direcció del partit han aconseguit com a mínim un 50% dels vots. Ester Vallès i David Torrents no superen aquesta xifra, però podrien entrar igualment a l'executiva.

Laura Borràs és la candidata a ocupar la presidència del partit (ACN / Natàlia Segura i Carola López)

Junts decidirà la seva estratègia política els pròxims 16 i 17 de juliol. En debat hi ha si es manté el pacte amb el PSC a la Diputació de Barcelona --Borràs és partidària de trencar-lo--. També si s'ha de reformular el pacte amb Esquerra a la Generalitat i, en aquest sentit, el partit està fent una auditoria d'aquest pacte que la militància haurà de valorar. A més, també caldrà concretar l'alternativa independentista a la taula de diàleg.


Turull vol posar la directa i Borràs diu que surten reforçats

La nova presidenta assegura que ara és l'hora de mirar endavant i guanyar-se "el dret de poder viure en el país lliure que volem". Borràs ha explicat en el seu discurs que surten més reforçats que mai.

Borràs ha reivindicat la figura de Puigdemont com a referent de Junts. Un partit independentista que vol "ambiciós", "insubornable", "determinat" i "amb voluntat de suma i sentit de país".

Som puigdemontistes, i això vol dir moltes coses, entre les quals ser independentista amb ambició i compromès."

"Cal governar amb una visió independentista", ha reclamat i ha avançat que el full de ruta és acabar el que va quedar a mitges l'1 d'Octubre.

Borràs espera que la nova direcció compartida amb Turull marqui "un punt d'inflexió" que els ajudi a avançar: "No tots som iguals, però ens assemblem prou per a avançar junts".

El nou secretari general de JxCat ha fet una crida a "posar la directa" i a assolir la independència de Catalunya sense "més excuses".

"Aquesta vegada l'objectiu és independència o independència. Del referèndum o referèndum a independència o independència."

Turull ha emplaçat la seva formació a "situar en el temps el nou objectiu i tornar-lo a fer traçable" com es va fer amb la consulta de l'1 d'octubre de 2017. "És el que toca després de cinc anys", ha afirmat l'exconseller. En aquest temps, ha dit, el sobiranisme ha fet "tones d'autocrítica, inclús en excés", per la qual cosa ha apel·lat a "l'autoestima d'un país que va guanyar l'Estat".

Turull està inhabilitat fins al 2030 i no pot exercir cap càrrec públic per la condemna del Tribunal Suprem.


Puigdemont crida a combatre la doctrina de l'"a por ellos"

Carles Puigdemont ha deixat de ser el president de Junts per Catalunya en el segon congrés del partit, el primer que es fa de manera presencial.

L'expresident de la Generalitat va fundar la formació com a llista electoral per presentar-se a les eleccions al Parlament de Catalunya del 21 de desembre del 2017, després de l'aplicació de l'article 155. Puigdemont es mantindrà com a militant del partit, que es va constituir formalment el juliol del 2020.

Aquest segon congrés de Junts per Catalunya té lloc a la Catalunya Nord, un fet que permet la presència de Carles Puigdemont. El president sortint de la formació ha denunciat aquesta situació d'excepcionalitat:

"En condicions normals tot seria més fàcil, però no ho és. L'acte a Argelers demostra que no estem vivint una situació de normalitat i fer-lo aquí per abraçar-nos és una excepcionalitat. No és normal que portem quatre anys i mig a Brussel·les, Ginebra o Waterloo."

En el seu discurs de comiat, Puigdemont ha criticat durament la posició del govern espanyol envers l'exili i ha denunciat l'estratègia per desprestigiar l'independentisme català:

"No és normal que tinguem un govern espanyol, del color que sigui, que incompleixi sistemàticament amb els ciutadans catalans, que considera sempre de segona o tercera. Un govern que menteix i ens castiga per mantenir la majoria independentista i ho fa de manera bruta dient que no votem de manera correcta si no és al senyor Illa. Això és una corrupció moral que mai serà perseguida."

Puigdemont ha exigit que no es normalitzi l'origen del partit. Ha recordat que la formació es va fundar amb dirigents a la presó, com Jordi Sànchez, i a l'exili, "on preservem moltes coses que l'estat espanyol voldria liquidades i no ho estan", ha dit. L'expresident de la Generalitat ha afegit que "mentre no sigui normal que hi hagi gent a l'exili, se l'ha d'anar a veure pensis el que pensis".

Relleu al capdavant de Junts (ACN / Natàlia Segura i Carola López)

Carles Puigdemont ha reivindicat Junts per Catalunya com l'eina política per governar des d'aquesta realitat, ha dit, anormal:

"El missatge a la nova directiva és que Junts ha de continuar sent el mateix projecte per al qual va ser fundat. Enmig del desànim i la desmobilització actual, se'ns ha de poder reconèixer, estiguem al govern o l'oposició."


Sànchez crida Junts a organitzar mobilitzacions

En aquest segon congrés de Junts per Catalunya, Jordi Sànchez s'acomiada també com a secretari general del partit. Des d'Argelers, el secretari general sortint del partit s'ha refermat en els valors fundacionals del partit.

"Hem vingut a abraçar l'exili, la gent que continua defensant la dignitat d'un país i la voluntat que esdevinguem un estat independent en forma de república com ho van fer centenars de milers de catalans la tardor del 2017."

Sànchez ha denunciat una humiliació sistemàtica i permanent de l'estat espanyol contra l'independentisme i ha defensat que Junts ha apostat per una sortida democràtica al conflicte, però que no hi ha "cap possibilitat":

"L'únic diàleg que entén l'Estat és el de Pegasus, el de les escoltes il·legals. No és diàleg, és humiliació. Tenim un estat espanyol que dia rere dia demostra que ens voldrien aniquilats, malgrat les seves paraules de diàleg."

En aquest sentit, Jordi Sànchez ha reclamat als partits independentistes i a les entitats sobiranistes unitat d'acció i una reflexió estratègica per construir un nou futur basat en les aspiracions de la tardor del 2017 sense que l'esforç sigui en va:

"Junts per Catalunya ha de tornar a comprometre's a organitzar les mobilitzacions al nostre país, alhora que ha de mantenir responsabilitats institucionals. I ho haurem de fer convençuts que hem de recuperar la il·lusió i el compromís de l'1 d'Octubre amb lideratges sense discussió. De l'estat espanyol no en podem esperar res de bo. Assumim que podem treballar lleialment amb els nostres socis de govern i que podem forjar majories parlamentàries per reforçar aquest 52% que sabem que existeix però que encara no hem vist en cap decisió transcendental al Parlament de Catalunya. Prou de buscar excuses externes."

El fins ara secretari general de Junts per Catalunya ha estès la mà a la resta de formacions independentistes per compartir la responsabilitat de construir la unitat per portar Catalunya a la independència. Ha assegurat que treballen per buscar una unitat estratègica que avui no tenen i que estan "insubornablement compromesos per trobar-la".

ARXIVAT A:
JxCatCarles PuigdemontLaura BorràsJordi TurullJordi Sànchez
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut